Защо хората са алергични към котки?

Изучавайки единствения в света отровен примат лори, специалисти от Австралия са открили общи характеристики между неговата отрова и алергенни протеини, секретирани от котките, пише РИА Новости, позовавайки се на публикация в сп. „Toxins“.

В естествената среда бавните по природа лори използват отровата си за борба с потенциални конкуренти сред себеподобните. При животните ухапването им се проявява под формата на незарастващи рани, но при хората се наблюдават симптоми на тежка алергична реакция – болка, затруднено дишане, кръв в урината, анафилактичен шок, предаде БТА.

Що се отнася до алергиите към котки, тя се проявява при човека заради специален протеин, който домашните любимци отделят. Според експертите въпросният протеин им е нужен, за да плашат други хищници и да защитават територията си.

image0 (9K)

Въз основа на резултатите от изследването учените смятат, че в хода на еволюцията приматите лори и котките са започнали да произвеждат едни и същи алергени, за да се предпазват от врагове.

Специалистите се надяват, че откритието ще помогне да се разработи противоотрова срещу ухапване от лори. Тези животни стават все по-популярни като домашни любимци, но за да се предпазят, хората изваждат зъбите им.

(Visited 1 times, 1 visits today)

error

Харесва ви статията? Споделете,моля!