ИЗБРАНИ

Токът не винаги идва от контакта

С Д. Димитров, председател на групата на общинските съветници на ГЕРБ в община Стара Загора, разговаряме относно зачестилите публикации за енергийния комплекс и зелената сделка:

– Г-н Димитров, какво прави групата на ГЕРБ в Общинския съвет срещу фалшивите новини  за чистотата на въздуха в Стара Загора?

– Ние категорично считаме, че фалшивите новини са голям проблем за обществото. Свидетели сме и през последните дни на тиражираната информация за чистотата на въздуха в Стара Загора, тя е невярна и не беше пусната с цел да се каже истината. Това е ярък пример как с груба манипулация се атакува не само комплексът „Марица изток“, но и Стара Загора. Затова реагираме с кмета Живко Тодоров и с колегата Николай Диков, чрез медиите, защото публикацията е дълбоко невярна. Статията не отразява написаното в самия доклад. Направена е свободна интерпретация чрез компилация на части от отделните абзаци, за да се обслужи интерес на хора, които налагат крайни мнения при Зелената сделка, която се обсъжда в Европейския съюз. Заглавието е несъвместимо с доклада, защото никъде в него няма подобен извод, че „Стара Загора е с най-мръсния въздух в ЕС“. В него по-скоро са посочени медицински показатели, отколкото екологични. Тази статия може да има и други негативни икономически последици, защото инвеститори, които имат свободен финансов ресурс, изчакват да премине пандемията от COVID-19, за да вложат парите си в Източна Европа. За тях е важна не само политическата и финансова стабилност, но и екологичният аспект. Затова казвам, че това е обмислен и целенасочен удар по нашия град. Това е много вредно и сме длъжни да се противопоставим. Фалшиви новини, тиражирани на национално ниво има ежедневно, както и такива, обслужващи даден политически или икономически кръг. Често те се лансират от слугинаж – нещо, срещу което също съм против. Смятам, че реално никой не печели от този маниер на работа.

– Готови ли сме да реагираме и да потърсим алтернатива на комплекса „Марица изток“?

– Моята лична позиция е, че комплексът трябва да работи максимално дълго, спазвайки всички екологични норми. Паралелно с това трябва да са разработят нови проекти, за да може след години да се осигури плавният преход. Въглищните ресурси ще се изчерпят в даден момент, възможно е и енергията, произвеждана от тях да стане нерентабилна и неконкурентоспособна. Трябва да сме подготвени и когато такъв момент настъпи, да предоставим най-добрата алтернатива на хората, които сега са заети в комплекса, като им се гарантират подходящите работни места. Но при всички случаи искам някой ясно да каже откъде ще дойде енергията, който в момента се произвежда в комплекса „Марица изток“. За мен това е най-важният въпрос, защото в определени периоди през зимния сезон, до 60% от електрическата енергия в страната е произведена в комплекса. Очаквам този отговор от радетелите, които чрез манипулативни публикации атакуват енергийното сърце на България. Аз съм много „за“ зелената енергия, но в следващите години тя може да бъде допълваща, а не основна, защото не можем да разчитаме на нея в големи периоди от годината. Нужен е баланс, разум и диалог по отношение на Зелената сделка, а не изостряне на обстановката чрез подобни статии.

– Политическо или бизнес е решението за Зелената сделка?

– През 12-те години, в които работя в комплекса „Марица изток“ никога не съм си позволявал да прокарвам политики, за мен разумът е водещ във всички действия. Не приемам хора, които не са се къпали, бръснали и подстригвали, през последните няколко месеца да акостират в Стара Загора, да обсебват регионалните форуми и да ни казват колко мръсно, лошо и неправилно живеем в Стара Загора. Те действат на паразитиращ принцип. Преструктуриране на икономиката в региона е неизбежно, но отговорността за този процес трябва да се поеме от държавата, от местните органи и от синдикатите. Това не е работа на манипулиращи обществото членове на неправителствени екологични организации, които имат свои лични интереси, за да правят внушения.

 

Живко Желев

Винаги има време да се... оцапаме.

Share
Published by
Живко Желев

Recent Posts

Kак да премахнете белезите от акне веднъж и завинаги?

Насладете се на красива кожа по всяко време...

6 минути ago

65% от работещите у нас не взимат достатъчно пари, за да се издържат

Това заяви икономистът Любослав Костов...

13 минути ago

Григорова похвали Нинова за предложението за широко обединение на лявото

Това обаче се правило преди регистрацията на коалициите...

14 минути ago

Как да накарате момчето да ви хареса?

Вижте някои съвети...

24 минути ago

След негативната реакция: „Търговска Лига“ сменя името на болницата „Мама и аз“

В лечебното заведение няма да има педиатрично отделение...

един час ago
image0 (9K)