Categories: Любопитно

Знаете ли, че въздушните възглавници отнемат средно 1 живот на 22 спасени?

Сигурно на много от вас им е интересно как изглеждат контейнерите, в които са монтирани тези предпазни средства във вашия автомобил, а и къде точно са разположени от конструкторите.

[ad id=“225664″]

Единично сгъната
Двойно сгъната
Тройно сгъната
Тройно сгъната с шпилки
Подгъваща се
Комплект
Задна

Въздушните възглавници са едно от най-значимите открития в автомобилната промишленост, със съществено значение за безопасността. Първите опити за създаването на airbag се провеждат още в средата на 50-те години, когато обаче не съществувала технология за осъществяването на подобна смела идея.

[ad id=“263680″]

В началото инженерите изпробват какви ли не методи за пълнене на възглавниците, включително сгъстен газ и ракетно гориво, но в крайна сметка се налага пиротехническият принцип. В неговата основа е малка, контролирана експлозия, която надува възглавницата за 40-50 хилядни от секундата.

                                                                                  Въздушната възглавница е ефективна само в комбинация с предпазен колан

Първите автомобили оборудвани с въздушни възглавници се появяват през 70-те години, когато Ford и GM пускат в САЩ 12000 коли с подобна технология. Така американците се опитват да елиминират нуждата от колани, но последствията се оказват доста неприятни за водачите, тъй като въздушните възглавници се разтварят със скорост до 300км/ч., което довежда до множество контузии. От Mercedes-Benz първи осъзнават, че за да са ефективни airbags трябва да се ползват в комбинация с предпазните колани (днес поставения колан е задължително условие за да сработи airbag). Така през 1980г. инженерите на компанията (подпомогнати и от Bosch) оборудват лимузината S-Class с въздушни възглавници.

[ad id=“236999″]

Съвременните airbags използват таблетки натриев азид, който се нагрява до 330C при подаване на електричество. Реакцията го разпада на азот и натрий, което увеличава мигновено (за 0.025-0.05сек.) налягането във възглавницата. За да бъдат избегнати наранявания и контузии е намалена скоростта на разтваряне на въздушните възглавници, както и техния обем. Все пак от голямо значение са и особеностите на човека и самия автомобил.

[ad id=“225664″]

Днес технологията на въздушните възглавници е изминала значителен напредък спрямо своите първи образци. Модерните системи активират airbag непосредствено преди удара (а не след него), а електрониката е в състояние да разпознае дали има пътник на седалката, както и неговите индивидуални особености (ръст, тегло) и спрямо тях да разтвори въздушната възглавница, колкото е необходимо.

                                                                     Повечето съвременни автомобили разполагат с внушителен брой въздушни възглавници.

[ad id=“263680″]

Към средствата за пасивна безопасност на автомобилите принадлежат и още множество компоненти, превърнали се в стандарт за съвременния автомобил. Все по-широко приложение намират енергопоглъщащите (чупещи) кормилни колони и чупещата се конзола на педалите, абсорбиращи енергия и предпазващи крайниците от счупване. Кабриолетите пък поради особеностите на своята конструкция, често са дори по-усъвършенствани като безопасност спрямо останалите типове автомобили. При тях широка популярност добиват автоматичните ролбари, изскачащи при преобръщане. Системата е въведена за първи път в роудстъра „SL“ на Mercedes-Benz.

Източник: Autoreview.bg

Красимира Янкова

Share
Published by
Красимира Янкова

Recent Posts

МВнР: Българите в Грузия да избягват големи събирания

При нужда да се обръщат към българското представителство в Тбилиси...

26 минути ago

В с. Балканци замесват козунаците по рецепти от майки и баби

Традиционно е козуначеното руло с богата плънка...

един час ago

Богослов: Разпети петък е време за покаяние, разкаяние и смирение

Християнските ценности са необходими за самото ни битие, каза Благовест Върбаков...

един час ago

Премиерът Главчев ще инициира среща със здравния министър във вторник

Той посети днес СБАЛ по детски болести „Проф. Иван Митев”...

2 часа ago

Един от най-натоварените столични булеварди остава с две ленти

Изненадващите промени в центъра на София покачиха напрежението...

3 часа ago
image0 (9K)