Изгубеният златен град

Photo: AP

Когато екипът на археолога д-р Захи Хауас започва разкопки на западния бряг на река Нил, близо до Долината на царете, той очаква да открие храм от времето на Тутанкамон.

Седмици след началото на разкопките през есента на 2020 г. от пясъците в покрайнините на Тива, днешен Луксор, започват да се показват непокътнати останки на град на над 3400 години. Той се оказва най-големият откриван досега древен град в Египет, а откритието му вече е сочено за най-значимото в археологията от десетилетия.

I Началото при един от най-великите фараони

Захи Хауас и екипът му смятат, че са открили град, наричан Ослепителният Атон. Според учените градът е основан по време на управлението на един от най-влиятелните фараони – Аменхотеп III.

Аменхотеп III управлява редом със съпругата си Тийе между 1391 и 1353 г. пр.н.е. Той е представител на 18-ата династия на Древен Египет, заедно със своя син Аменхотеп IV (Ехнатон) и внука си – Тутанкамон.

Аменхотеп III наследява от баща си Тутмос IV стабилна и развита държава. Управлява я мирно, което му позволява да остане на власт 38 години. По времето му Древен Египет достига икономически и културен връх. Според някои учени в края на живота си той управлява редом със своя син Аменхотеп IV.

I Фараонът реформатор

След смъртта на баща си Аменхотеп IV започва да управлява сам редом със съпругата си Нефертити. Той прави опит за въвеждане на монотеистична религия – почитане на един-единствен бог, Атон или богът на слънчевия диск. Той сменя името си на Ехнатон (“отдаден на Атон”), напуска старата столица и основава нова.

Откритието на Ослепителния Атон обаче подсказва, че почитта към Атон и опита за религиозна реформа в Древен Египет може би датира още от времето на Аменхотеп III. За това свидетелства името на града. Подобно откритие може да пренапише историята на 18-ата династия, смятат учените.

Нешънъл Джиографик пише, че според учените Ослепителният Атон е използван отново от Тутанкамон, наследникът на Ехнатон.

I Ново царство на Египет

Фараоните от 18-ата династия управляват Древен Египет между 16 и 13 век пр. н. е. Тя е част от т. нар. Ново царство, което обединява 18-а, 19-а и 20-а династии. То съвпада с късната бронзова епоха на територията на Египет.

Тогава в Древен Египет вече има развита писменост. Един от характерните символи, открити в храмовете на фараоните е картушът. Той представлява овал, заграждащ името на фараона с цел да го предпази от заклинания.

Картушът на Аменхотеп III е често срещан символ сред разкопките на Ослепителния Атон и именно това подсказва на археолозите, че той е основан от него.

I Сред находките

Твърди се, че бръмбарите скарабей избутват своите топчици тор така, както древноегипетското божество Кхепри придвижва слънцето по небосклона всяка сутрин. Това е само една от символиките, с които е натоварен свещеният скарабей в Древен Египет. Амулетите с форма на торни бръмбари са често срещани сред разкопките в Ослепителния Атон и носят важна информация за епохата, в която са били създадени.

Множество подобни амулети, инструменти, изрисувани глинени съдове, както и кирпичени тухли с отпечатъци от йероглифи са открити между добре съхранени стени. Някои от тях достигат височина от 3 метра.

По улиците на града има много добре запазени къщи, а вътре в тях са открити уреди за печене, за изработка на стъкло и фаянс, както и парчета от хиляди статуи.

В града има запазени дворци на Аменхотеп III, административен център, пекарна, както и жилищен комплекс.

I Откривателят

Д-р Захи Хауас е бивш дългогодишен министър на антиките в Египет, ръководил е разкопки в Гиза и Долината на царете и е сред най-уважаваните египтолози в света.

По негови думи “изчезналият златен град на Луксор” е своеобразен египетски Помпей.

Той е посещавал България и през 2016 г. е получил почетното звание „Доктор хонорис кауза” на Нов български университет.


Захи Хауас

I „Златният парад на фараона“

В началото на април останките на 22 мумии бяха пренесени в новия Национален музей на египетската цивилизация. Сред преместените останки бяха и тези на Аменхотеп III. Събитието се превърна в зрелищен спектакъл.

Откритието на “изгубения златен град на Луксор” и пренасянето на мумиите са опит на Египет да съживи туризма в страната след тежки последици, нанесени от пандемията от COVID-19.


Транспортирането на мумиите в Кайро

Диляна ТЕОХАРОВА Източник: www.svobodnaevropa.bg Copyright (c) 2018. RFE/RL, Inc. Препубликувано със съгласието на Radio Free Europe/Radio Liberty, 1201 Connecticut Ave NW, Ste 400, Washington DC 20036.

 

(Visited 11 times, 1 visits today)

error

Харесва ви статията? Споделете,моля!