Т. Стойчев: Кризата в Афганистан е заплаха, сравнима с COVID-19

Темата, свързана с националната сигурност, породена от конфликти в региона на Афганистан, Иран, Ирак и Либия, никога не е слизала от дневния ред. По същия начин стоят нещата и по темата за мигрантска вълна. Въпросът който следва да бъде зададен обаче е – защо трябва тази миграция да бъде поощрявана, след като е много по-важно тези хора да останат в Афганистан. Това коментира Тихомир Стойчев, експерт по сигурността, преподавател в НБУ, пред Bloomberg TV Bulgaria.

Години наред са били наливани средства за обучение на армията, на полицията, да се създаде административен апарат, които е управляван от хора, които знаят как той работи. В един момент се оказва, че 50-60 хил. души успяват да завладеят в рамките на седмици цялата страна, все едно нищо от направеното през последните 20 години не е имало значение. Трябва да се замислим дали няма колаборатори, които са сключвали сделки с талибаните, вместо да изпълняват задълженията, за които са били назначени, посочи още Стойчев.

image0 (9K)

Той е на мнение, че в момента в Народното събрание се губи време, в което се имитира дейност, която касае националната сигурност. Стойчев посочи, че кризата с COVID-19 е била точно толкова сериозна заплаха за националната сигурност, колкото и Афганистан. По време на първите вълни на пандемията е имало ситуационен щаб, който е от експерти, способни да се справят със ситуацията. Кризата в Афганистан изисква същото, смята гостът.

Той определи като правилна стратегия това, че САЩ водят непрекъснати преговори с талибаните. Стойчев е на мнение, че такива разговори трябва да се водят постоянно, за да се види какво искат талибаните и какво възнамеряват да направят в своята държава.

„Талибаните се опитват да ни убедят, че те са се променили, че те на са същите хора, които са управлявали през 90-те години, те ще подкрепят правата на жените, няма да има реваншизъм и т.н.”, посочи Стойчев.

Според него обаче, въпреки обещанията, постоянно се получава информация, че талибаните преследват хора, които са били част американската администрация в Афганистан или на държавна работа.

Това е едната част от проблема – възможността талибаните да лъжат. В желанието си да бъдат признати като легитимни управляващи те са способни да обещаят всичко, но е напълно възможно и да се отметнат от обещаното не след дълго, коментира гостът.

По-належащото като казус, посочва Тихомир Стойчев, е да се разбере дали има активизиране на терористичните организации като „Ал-Кайда“, „Ислямска държава“, „Боко Харам“ и други подобни групировки. Не е тайна, че талибаните поддържат връзка с такива радикални групи и завладяната територия на Афганистан дава перфектно поле за създаване на клетки на тези организации, а да не говорим за всичките оръжия, оставени от коалиционните сили, които терористите могат да придобият, допълни той.

Целия разговор може да гледате във видеото на Bloomberg TV Bulgaria.

източник https://www.investor.bg/…………

(Visited 1 times, 1 visits today)

error

Харесва ви статията? Споделете,моля!