България

Абсурд: Полицията взе книжката на трезвеник

Полицията взе книжката и спря от движение колата на шофьор, който е бил доказано трезвен, заради употреба на алкохол. Въпреки че съдът е отменил заповедите в тази насока, МВР продължава да ги обжалва.

[ad id=“225664″]

Севгин Мустафа е спрян от патрул на  полицията в Поморие край с. Бата през ноември. Следва регулярна проверка за алкохол, резултатите от която, изненадват учителя от руенското село Сини рид:

„По принцип – алкохол не пия. Отидох – тестваха ме. Аз не внимавах много, защото знам, че нищо не съм пил. Отдръпнах се и започнаха да се смеят „К‘во си пил, к‘во си пил“… Викам: „Нищо“. „Ела, ела, да видиш“. Показва ми дрегера – 1.76. Помолих ги за повторен тест, обаче ми отказаха. Направо започнаха – свалят  номерата, взеха ми книжката…“

[ad id=“263680″]

Севгин е арестуван за 24 часа, наложени са му две заповеди, с които книжката му е отнета, а автомобилът е спрян от движение. Резултатите от кръвната проба показват, че той не е употребявал алкохол. Досъдебното производство срещу него е прекратено, поради липса на престъпление, а административният съд отменя и двете заповеди, поради същия факт.

Книжката му е върната, но полицията обжалва двете решения пред ВАС, коментира неговият адвокат Георги Михов:

„Той не може да ползва автомобила, не може да го продава, не може да го спира от движение. Дължи и данъци за това. Има винетка, която е купил. Платил си е таксата. Ще съветвам клиента си да предяви иск по Закона за отговорността на държавата за вреди, причинени на граждани“.

[ad id=“236993″]

До решението на върховния съд, Севгин не може да ползва автомобила си, а то ще излезе, според практиката, след около година, делата още не са насрочени.

БНР

Румяна Иванова

Аз мога

Recent Posts

Главчев обеща честни и прозрачни избори, работи тясно с ЦИК

Към момента се справяли със сроковете, макар и те да са съкратени...

14 минути ago

Радев: Във време на войни не можем да свикнем с неглижирането на армията

Процесите по модернизация вървели твърде мудно...

един час ago

Азия се въоръжава. Как автокрациите плашат все повече азиатци

Преди няколко десетилетия бъдещето на Азия изглеждаше освободено от оръжия и евентуални конфликти. В последните…

един час ago

Седмичен любовен хороскоп за 6 – 12 май

Романтиката ще ни радва...

2 часа ago
image0 (9K)