Агнешко с тиквички и спанак

Необходими продукти за 5 порции: 500 гр агнешко месо, 2 кафени чаши растително масло, 3 пресни тиквички, 500 гр спанак, 2 връзки пресен лук, 2 червени домата, 1 супена лъжица брашно, червен пипер, джоджен, магданоз, сол

Начин на приготвяне:

Стъпка 1: След като се почистят и измият, лукът, спанакът, тиквичките и джодженът се нарязват заедно и се разбъркват с червения пипер и размитото с малко вода брашно.

Стъпка 2: Половината от сместа се слага в тенджера под налягане, Върху нея се нарежда нарязаното порции месо и се покрива с останалата част от зеленчуковата смес. Залива се с малко вода и се посолява.

Стъпка 3: Отгоре се прибавят нарязаните на едри кубчета домати и растителното масло.

Стъпка 4: Ястието се задушава при умерена температура.

Стъпка 5: При поднасяне всяка порция се поръсва с пресен магданоз.

Знаете ли, че… Спанакът се отглежда се като листен зеленчук. Листата са богати на белтъци, железни и калциеви соли и витамин A, B1, B2, C (аскорбинова киселина) и PP. Освен това т съдържа и микроелементи – калий, калций, магнезий и йод. Една от особеностите на витамините С и А в спанака е, че не се разрушават при варене. Солите на желязото в него са в лесно усвоима форма и затова се препоръчва при болни от малокръвие и общо изтощение.


image0 (9K)