Categories: България

Агресията сред учениците отблъсква младите учители от професията

Синдикат „Образование“ категорично настоява националната образователна политика за превенция на агресията в образователните институции да бъде основен приоритет на МОН и социалните партньори.

Персонажът с биещи се деца или ученици е елемент от краха на всяко гражданско общество. Нашумялата сцена с брутална агресия между ученички в МОЛ е индикатор, който не е угасвал, но незнайно защо се опитваме да забравим, заявяват синдикалистите в своя позиция.

Още по темата

7 яну 2022 12:38

93

20 дек 2021 09:05

161

Синдикатът многократно е предлагал действия, които да трасират тази важна политика, които не са били приемани от законотворците и засега образователната система трудно се справя с този грозен недъг.

Агресията в училище сред учениците е един от основните отблъскващи мотиви, който често разделя младите учители от професията.

Десетина години вече предлагаме да има оценка за „дисциплина“, „поведение“ или „възпитание“ в българското училище. Тази оценка ще бъде един от многото системни инструменти, които да направят възпитателната стратегия възможна.

Училищният правилник, който в миналото е бил конституция на формирането на гражданственост, в момента е най-одумвания и най-оспорван жалък стожер на гражданско образование в училище. А той трябва да бъде неприкосновен.

Синдикат „Образование“ вече 20 години предлага предмет „Гражданско образование“ във всеки клас на българското училище, но това отново е неприемливо за българските политици.

Ако образователната ни система постигне успех с възпитанието като компонент на образованието, това гарантирано ще промени към по-добре образователните резултати от оценки, изпити и оценявания. Паралелно с евентуалните мерки в училище трябва да се стимулират партниращите родители, защото възпитанието на детето и ученика е невъзможно без дуото родител-учител, което не дисонира.

А диригентската палка на министерства и институции към родителите и техните организации трябва да бъде строга, принципна и безкомпромисна, каквато очевидно сега не е.

Нека префокусираме мисията на българското образование и да не забравяме, че качественото образование, за което заговорихме, е несъвместимо с агресията, с нарушаването на правилата и липсата на духовни и религиозни ценности.
 

https://www.dnes.bg/ … Натисни СПОДЕЛИ, моля!

Arhiv

Recent Posts

В китайски зоопарк: Нямат панди, боядисват кучета „чау чау“

Използвали био бои заради атаки от еколозите...

8 минути ago

Кои са знаците, че мъжът ви ви контролира?

Той определя различни правила за двама ви...

11 минути ago

Доц. Ташев: От Скопие изтича класифицирана информация към Сърбия и Русия

Белград дърпа конците, посочи експертът...

един час ago

Габриела Маринова от Берое спечели сребро на световното по карате стил „шотокан“

  Габриела Маринова от IXв клас на СУ "Максим Горки" спечели сребърен медал на Световното…

2 часа ago

Кевин Питерсън: Дължите извинение на Джокович, беше прав за ваксините

Ваксината AstraZeneca беше изтеглена от употреба...

2 часа ago

Борис Бонев: Политици си правят кампания на гърба на хората в София

"Гордея се, че има политиците в тази община, които изпълняват своите обещания"...

2 часа ago
image0 (9K)