Общинските съветници от ГЕРБ – Стара Загора искат ясни отговори от управляващите за „Марица изток“

Арх. Мартин Паскалев, Дарин Петков и Стефан Духтев, общински съветници от ГЕРБ – Стара Загора, представиха на пресконференция предложения, които ще бъдат обсъдени на заседанието на местния парламент на 27 януари, както и важни теми за региона.

„С обръщението към Министерски съвет за даване на ясни отговори относно планирания завод за изгаряне на отпадъци в Източномаришкия басейн, предложено от общинските съветници от ГЕРБ – Стара Загора, отворихме дебат по темата. Решения от такъв характер трябва да се вземат с наше знание и участие“ – заяви арх. Паскалев. Той подчерта, че инсталациите са бъдещето за справяне с проблема с отпадъците, но не и за сметка на комплекса „Марица изток“.

Групата на ГЕРБ в Общинския съвет в Стара Загора ще организира през следващата седмица кръгла маса, на която ще бъдат поканени техни колеги от общините, които попадат в засегнатите райони. Ще излезем с конкретна позиция и ще настояваме за среща с министъра на енергетиката, за да получим отговори за бъдещето на минно-енергийния комплекс – каза още арх. Паскалев, който е председател на Постоянната комисия по териториално и селищно развитие и транспорт. Арх. Паскалев уточни, че Обръщението към Министерския съвет ще бъде гласувано на предстоящото заседание на Общинския съвет. Той припомни, че местният парламент вече е приел декларация за максимално удължаване на работата на комплекса.

Председателят на Постоянната комисия по култура, туризъм и вероизповедания Дарин Петков съобщи, че на 27 януари Общинският съвет ще разгледа внесения от него и колегата му Стефан Анков Правилник за условията и реда за съфинансиране на културни проекти в Община Стара Загора.

Ако той бъде приет, ще се обогати културния календар и ще има възможност за реализиране на креативни идеи. „Това ще бъде и първата стъпка към взаимодействие между Община Стара Загора и Националния фонд „Култура“, който ще утроява сумата на всеки одобрен от него проект“ – каза Дарин Петков.

Предстои общинските съветници от ГЕРБ да внесат в деловодството на Общината изменение в Наредбата за опазване на обществения ред, свързано с употребата на пиротехнически изделия. Предвижда се те да бъдат използвани само от лицензирани за целта фирми и с разрешението на Общината.

Стефан Духтев, член на Постоянната комисия по образование, наука и защита правата на децата, представи пред журналистите отговор от страна на общинската администрация на негово питане, свързано с извършените и предстоящите ремонти на училища и детски градини.

„През последните 10 години е направено много в тази посока от страна на Общината и се търсят всички възможни финансови инструменти за обектите, които са предвидени за ремонт през тази година. Очаквам в най-скоро време да бъде решен и проблемът с площадката на Детска градина № 23“ – каза Стефан Духтев.

Общинските съветници от ГЕРБ – Стара Загора ще провеждат приемни дни за граждани по два пъти в месеца, за да чуят конкретни предложения и проблеми, които да бъдат разглеждани в местния парламент. Първата среща с гражданите ще бъда на 8 февруари.

Живка Кехайова

Нямам девиз, имам собствена философия.

Recent Posts

Светлана Каменова е европейски шампион по бокс

Чуканова спечели сребро...

9 минути ago

Теменужка Петкова: Не сме готови да освободим цената на тока за бита

Нямаме данни колко са енергийно бедните...

58 минути ago

България и Турция продължават дебата по споразумението за „Боташ“

Около това се обединиха двама министри...

59 минути ago

Патрулка се блъсна във Велико Търново

Не са ясни причините...

един час ago

Приключи делото за попечителство на Бритни Спиъс

Двамата са постигнали споразумение...

един час ago
image0 (9K)