Личности

Анна Томова-Синтова: Вълнението да пея в родната Стара Загора е винаги едно и също

Анна Томова-Синтова, една от емблемите на Стара Загора, покорила световните сцени, тази година ще навърши 80. Родена е на 22 септември 1941 г. в града на липите и поетите в семейството на учител и певица в операта, където едва четиригодишна участва като детето на Чо-чо-сан в „Мадам Бътерфлай“ на Джакомо Пучини. Като дете взима уроци по акордеон и пиано. Завършва старозагорското СОУ „Иван Вазов“ и Софийската държавна консерватория, По време на церемонията по дипомирането си тя изпълнява ролята на Татяна от операта на Чайковски „Евгени Онегин“. Веднага след това Синтова е поканена в оперното студио на Залцбургската опера, където през 1967 прави своя първи професионален дебют като Абигейл от вердиевата опера „Набуко“. От тогава тя постепенно започва да разширява репертоара си с главните роли в „Мадам Бътерфлай“, „Травиата“, „Трубадур“… Почетен гражданин на Стара Загора. „Рядко съм била доволна от себе си“, признава.

„Обичала съм всички театри – сцената беше мой дом, нямаше значение къде“, казва оперната прима днес, когато вече не може да гастролира активно, както преди. „Конкуренцията е силна, но моето сърце винаги е било отворено към колегите“, откровена е Синтова.

Общуването с нея е усещане за лекота, домашност, искреност. Въпреки че от години живее в Залцбург и обикаля света, в говора й единственият акцент е заралийският, останал от детството и младостта й. През смях доверява, че обожава аромата на печени чушки и нашенски гозби. 

Обича да казва, че винаги и към всичко е подхождала с позитивизъм: „Това е нещо, което навярно ми е заложено по природа. Защото моят път е бил труден – всеки, който ме познава, знае: на мене нищо не ми е било поднесено на тепсия – нито стипендии, нито специализации… Следвала съм моя път, както Господ ми го е пратил, следвала съм го с пълна отдаденост и отговорност. Нищо от това, което получавам, не съм смятала, че е „в реда на нещата“. За мен всичко на тоя свят е подарък, начело със самия живот. Да развиваш себе си, да вървиш напред, е важно.“

А това да се развива и да върви напред, за Анна, както споделя тя самата – с тоя вроден оптимизъм, със силната вяра – ставало някак си по естествен начин.

„Затова може би съм си позволила и съвсем млада да се омъжа, да родя дъщеря си – заедно вървяха следване, начало на кариера, семейство и всичко останало. Но истина е, че в най-тежките моменти за мен винаги е съществувал фактът, че и в лошото може да се намери нещо позитивно. Важен е погледът. Очакванията да бъде само хубаво не са реалистични – това просто е невъзможно и следват големи разочарования. Трябва да има готовност за борба в живота и за вземане на изпитанията присърце. Да не се избягват. Друг изход няма, освен с вяра нещата да се майсторят“, резмишлява достолепната дама.

Разкрива, че като жена винаги се е стремила да живее нормален живот, доколкото това е възможно с тази професия.

„Имах късмет с истински партньор и другар до себе си – моят съпруг. Един от най-щастливите моменти в живота ми е била срещата ни, предшествана от събития, които са се струпали, за да се запознаем и да се съберем. С него изживях 56 съвместни години. За съжаление съдбата ни раздели, много тежък период имам зад гърба си… Бих отбелязала, разбира се, и раждането на дъщеря ни“, доверява именитата старозагорка.

Горда баба на внуците си Мария и Тони, които през 2020 година дебютират на един от най-известните балове – този във Виенската опера.

Затруднява се да определи себе си като творец, защото не разделя чувството, с което е пяла в „Метрополитън“ или е работила на фестивала в Залцбург с Караян в продължение на почти 20 години, от не по-малката радост и вълнение да пее в София или Стара Загора – своя роден град.

„Така че всяко изпълнение, всяка творба, всяка роля са били щастливи моменти в живота ми. Умеела съм винаги да им се радвам и да ги оценявам, въпреки че рядко съм била доволна от себе си“, анализира примата.

Гастролирала е в най-престижните зали на пет континента. Коя сцена й е носила най-много късмет? „Много обичах да пея в „Метрополитън“ в Ню Йорк, в „Ковънт Гардън“ в Лондон. – отвръща – Много хубав контакт имах с публиката в Чикаго, в Париж. Имах завръщане на сцената в Скалата в Милано, в „Лисео“ в Барселона. Обичала съм всички театри – сцената беше мой дом, нямаше значение къде.“

Впечатлението й от младите български певци днес? С какво са се променили те в сравнение с годините на нейната младост?

„Това е въпрос на различни епохи. – казва Анна Томова-Синтова – Ние сме живели в една епоха, те живеят в друга, но изкуството остава вечно. Моцарт е вечен! И ми се струва, че когато се поддържа респектът към това, което се прави, и обичта към него, тогава разлика няма. Разбира се, ние сме друго поколение, в други времена сме се формирали, при нас имаше много ентусиазъм и вдъхновение, а сега епохата е техническа, прагматична. Аз се възхищавам на младото поколение, което има вдъхновение, независимо от сравнително бедната духовно епоха. Повелята на великия Херберт фон Караян към мен беше всичко, което нося у себе си, максимално да предам на младите. Правя го и мисля, че го постигам, мои колеги също успяват в това. Струва ми се, че щафетата върви. Изкуството никога не може да бъде погасено или омаловажено. В крайна сметка то остава.“

                                                   Внуците на дивата Мария и Тони

Убедена е, че у нас продължават да се раждат забележителни певчески дарования. Славата на „българските гласове до ден днешен остава съвършената реалност.

„Винаги са се раждали и винаги ще се раждат. Само да вземем в днешната епоха Красимира Стоянова, Веселина Кацарова, от още по-младото поколение – Соня Йончева, която в момента завладя всички големи сцени с различен репертоар… Да, раждат се. Чрез контакта с моите майсторски класове виждам, че България отново ражда и баси, което беше много характерно – сопраните и басите бяха нашите певчески визитни картички. Правя майсторски класове с млади певци в оперните студии, организирани към оперите в Хамбург, Мюнхен, Берлин, в „Ковънт Гардън“ в Лондон – 20-годишните са много гласовити! Идва поколение на хубави нови гласове от различни националности. Забелязва се например, че Корея ражда много добри, пълноценни, прекрасно подготвени гласове, така както при нас е било години наред. Били сме прочути, че нашата територия просто „клокочи“ от гласове – нещо подобно сега става в Азия“, разказва с мекия си говор старозагорката.

Дали сред новите имена вижда своя духовна наследница в оперното изкуство – певица с качества, близки до нейния вокален и артистичен натюрел? „Аз никога и нищо не сравнявам в живота. – отсича дамата – Всичко си има свой индивидуален характер. Харесвам много, но никога не се стремя, даже и в съответните партии, които преподавам в момента, да получа това, което аз съм правила. Аз предавам моя опит, но помагам индивидуалното у другия да излезе наяве. Беше станало мода например, тъй като Мария Калас за нас е абсолютна богиня – не само с пеенето, а и с много други неща, да се търси сред младите поколения втора Калас. Такава няма! А които със сила бяха натискани да гонят това, сравнително бързо свършиха. Един такъв пример е унгарката Силвия Шаш. В някои певици виждам нещо общо със себе си по чувствителност, по начин на усещане на интерпретацията на музиката, но моята индивидуалност се е създала чрез контакти със серия от диригенти – не само Караян, а и Карл Бьом, Курт Мазур, Волфганг Савалиш, Колин Дейвис… Тя е конгломерат от различни изисквания, дори само за партията на Дона Анна от „Дон Жуан“ в „n” на брой различни постановки… Именно в тези контакти е станало индивидуалното обогатяване, което аз по индивидуален начин гледам да предам нататък.“

Казва, че не се отказва от сцената, но иска да живее и с реалността. „Появиха се физически проблеми, които ми пречат да бъда активна. Те не са гласови – всички го отбелязват, свързани са с краката. До 60-годишна възраст съм скачала и тичала в „Мадам Бътерфлай“, изобщо моите партии бяха много активни“, спомня си Анна Томова-Синтова.

Не крие, че в света на големите конкуренцията наистина е силна, но споделя, че сърцето й винаги е било отворено към колегите.

„Не искам да се идеализирам, но това е всеизвестно. Даже по време на репетиции са ми благодарили за хармонията, която налагам. Всички певци имаме един начин на живот, не бива да има завист. С Гена Димитрова например бяхме състудентки, на една възраст, и двете започнахме като мецосопрани, но всяка откри себе си. Имахме силна връзка. Сега колеги ми се обаждат често. Активно общуваме с Ева Мартон, с Пласидо Доминго семействата ни са много близки. Да, има приятелство, и то от сърце, а конкуренцията е относително понятие. Тя съществува не само при певците, а и в офисите“, казва певицата.

„Убедена съм, че светът би бил по-добър, ако имаше по-малко завист. Светът страда от това. Човечеството е в криза, Европа също, но много неща биха могли да бъдат избегнати, ако се мислеше не само от гледна точка на голямото его, а през призмата на общуването. И да се допринася – това, което липсва на едни, да се компенсира от имането на други. Ние сме народ и страна с бъдеще, абсолютно съм убедена в това. В нас има силен потенциал и ми се иска самите ние да го съзнаваме и да ценим повече хубавото, което имаме. И да го разпространяваме с малко повече самочувствие по света“, зарича промадоната от Стара Загора.

 

 

 

Елена Дюлгерова

Усмивката, която изпращаш, се връща обратно при теб.

Share
Published by
Елена Дюлгерова

Recent Posts

Теменужка Петкова: Не сме готови да освободим цената на тока за бита

Нямаме данни колко са енергийно бедните...

42 минути ago

България и Турция продължават дебата по споразумението за „Боташ“

Около това се обединиха двама министри...

43 минути ago

Патрулка се блъсна във Велико Търново

Не са ясни причините...

48 минути ago

Приключи делото за попечителство на Бритни Спиъс

Двамата са постигнали споразумение...

51 минути ago

Светлана Каменова е европейска шампионка по бокс

  Страхотна Светлана Каменова стъпи на върха на Европа, научи ЗАРАТА от БФ Бокс.  …

един час ago
image0 (9K)