България

Бивш енергиен министър на Борисов: Неуместни са молбите му пред Путин

България е надплатила милиарди на „Газпром“, зависи от нас да си ги поискаме, каза Трайчо Трайков, бивш министър на икономиката в едно от последните правителства на Бойко Борисов

[ad id=“225664″]

„Благодарностите, извиненията и молбите на премиера Борисов на срещата с Путин ми се струват страшно неуместни.“ Това каза пред БНР бившият икономически министър Трайчо Трайков в коментар на резултатите от посещението на Бойко Борисов в Москва и срещата му с президента Владимир Путин.

„За „Белене“ благодарни и щастливи трябва да са от руския строител, който ще получи приходи от още милиарди. За „Южен поток“, ако някой трябва да се извинява, това е руският президент, който със собствената си уста изрече думите „Прекратяваме Южен поток“. Причината беше, разбира се, това, че България в крайна сметка прояви здрав разум и не посмя да продължи да нарушава европейските правила на свободния пазар, за което беше започнала наказателна процедура срещу нея““, каза той.

[ad id=“263680″]

Трайков е убеден, че поведението, което от българска страна виждахме и виждаме по тези проекти не е на един равнопоставен партньор, който търси интереса си и приема условията, само ако те отговарят на него.

Според него пренебрежителните коментари в руските медии са получени „донякъде очаквано“. „Нали всъщност целта на продавача е да продаде на купувача. Нямаше вероятност България да остане без доставки на руски газ. Що се отнася до транзита, там всичко е въпрос на икономика и пазарни отношения. Руските партньори се опитваха по такъв начин да поставят нещата, че България да има много съмнителна икономическа полза, а по-скоро – да има загуба. Газпром преговаряше поотделно с всяка страна по трасето на Южен поток, криеше се какво се договаря с останалите, поотделно се извиваха ръцете. На всичкото отгоре се искаше страните, през които минават газопровода, да поемат негативите от неспазването на европейските правила“.

[ad id=“236993″]

Трайков е категоричен, че му „се повръща“ от изказванията, че сме малка страна, която моли голямата за прошка: “Ние сме страната, която е дала на Русия и религия, и азбука, ако щете – и държавност. Хайде малко повече самочувствие! Дори в икономически план не сме малки. Ние сме част – не „партньор на“, а „част от“ – най-мощния икономически блок в Света – ЕС. Ако използваме лостовете, които ни дава това членство, резултатите може да се забележително добри за тези, които искат да ги постигнат“.

[ad id=“236993″]

Вчера украинската газова компания е спечелила арбитраж срещу Газпром и в резултат от компанията са решили да раздадат по един милион премия на всеки, допринесъл за това, сподели Трайков „В България вероятно тези хора щяха да бъдат обявени за русофоби и уволнени от компанията. Европейската комисия, дирекцията за конкурентоспособност, констатира, че в продължение на години България е надплатила милиарди долари или евро на „Газпром“. Зависи от нас да си ги поискаме“, завърши Трайков.

Елена Дюлгерова

Усмивката, която изпращаш, се връща обратно при теб.

Recent Posts

Тази година доброволците преброиха 6240 врабчета

Домашните врабчета са най-много - 5178...

3 минути ago

Тейлър Суифт била „функциониращ алкохолик“ – има ли такова понятие?

Възможно ли е това да не се отрази на живота му?...

13 минути ago

5 трика за прогонване на мухи от дома

Мухите разнасят зарази и бактерии...

16 минути ago

Изпращаме април – най-топъл за последните осем години

Рекордните за месеца 34,7 градуса са измерени в Русе...

36 минути ago

Биха 14-годишен в двора на селско училище

Нападението е станало в хасковското село Узунджово...

40 минути ago

Каква присъда грози Лена, ако се докажат фалшивите документи?

Отговаря адвокат Людмил Рангелов пред Bulgaria ON AIR...

58 минути ago
image0 (9K)