Бивш енергиен министър на Борисов: Неуместни са молбите му пред Путин

България е надплатила милиарди на „Газпром“, зависи от нас да си ги поискаме, каза Трайчо Трайков, бивш министър на икономиката в едно от последните правителства на Бойко Борисов

[ad id=“225664″]

„Благодарностите, извиненията и молбите на премиера Борисов на срещата с Путин ми се струват страшно неуместни.“ Това каза пред БНР бившият икономически министър Трайчо Трайков в коментар на резултатите от посещението на Бойко Борисов в Москва и срещата му с президента Владимир Путин.

„За „Белене“ благодарни и щастливи трябва да са от руския строител, който ще получи приходи от още милиарди. За „Южен поток“, ако някой трябва да се извинява, това е руският президент, който със собствената си уста изрече думите „Прекратяваме Южен поток“. Причината беше, разбира се, това, че България в крайна сметка прояви здрав разум и не посмя да продължи да нарушава европейските правила на свободния пазар, за което беше започнала наказателна процедура срещу нея““, каза той.

[ad id=“263680″]

Трайков е убеден, че поведението, което от българска страна виждахме и виждаме по тези проекти не е на един равнопоставен партньор, който търси интереса си и приема условията, само ако те отговарят на него.

Според него пренебрежителните коментари в руските медии са получени „донякъде очаквано“. „Нали всъщност целта на продавача е да продаде на купувача. Нямаше вероятност България да остане без доставки на руски газ. Що се отнася до транзита, там всичко е въпрос на икономика и пазарни отношения. Руските партньори се опитваха по такъв начин да поставят нещата, че България да има много съмнителна икономическа полза, а по-скоро – да има загуба. Газпром преговаряше поотделно с всяка страна по трасето на Южен поток, криеше се какво се договаря с останалите, поотделно се извиваха ръцете. На всичкото отгоре се искаше страните, през които минават газопровода, да поемат негативите от неспазването на европейските правила“.

[ad id=“236993″]

Трайков е категоричен, че му „се повръща“ от изказванията, че сме малка страна, която моли голямата за прошка: “Ние сме страната, която е дала на Русия и религия, и азбука, ако щете – и държавност. Хайде малко повече самочувствие! Дори в икономически план не сме малки. Ние сме част – не „партньор на“, а „част от“ – най-мощния икономически блок в Света – ЕС. Ако използваме лостовете, които ни дава това членство, резултатите може да се забележително добри за тези, които искат да ги постигнат“.

[ad id=“236993″]

Вчера украинската газова компания е спечелила арбитраж срещу Газпром и в резултат от компанията са решили да раздадат по един милион премия на всеки, допринесъл за това, сподели Трайков „В България вероятно тези хора щяха да бъдат обявени за русофоби и уволнени от компанията. Европейската комисия, дирекцията за конкурентоспособност, констатира, че в продължение на години България е надплатила милиарди долари или евро на „Газпром“. Зависи от нас да си ги поискаме“, завърши Трайков.


image0 (9K)