Спорт

Биха шута на федерацията ни по шах от Европейския шахматен съюз

Българската федерация по шах (БФШ) беше изключена от Европейския шахматен съюз (ЕШС). Това се случи по време на заседание в Баку.

Решението за отстраняването на България беше подкрепено от 37 от членовете на ръководството на европейския шах, а 11 гласуваха „против“.

От ЕШС се обосновават с отказа на БФШ да предостави изискани документи за и фактури за преводи в периода 2011 – 2014 г., когато Данаилов беше начело на европейския шах. Отделно ЕШС твърди, че проведените в Албена и Златни пясъци турнири през 2014 г. не са под неговата шапка, въпреки че БФШ смята обратното. За организирането им бяха отпуснати и държавни средства.

Решението идва в деня след 18-месечното наказание на президента на БФШ Силвио Данаилов от етичната комисия на международната федерация (ФИДЕ). Той има забрана да посещава всякакви събития, свързани с ФИДЕ, като може единствено да изпълнява задачите си като президент на БФШ в България.

Данаилов прие отстраняването на България от ЕШС като „лична вендета“ срещу него от страна на Георгиос Макропулос, който е дясната ръка на дългогодишния президент на ФИДЕ Кирсан Илюмжинов. Президентът на БФШ, който е и мениджър на българския гросмайстор Веселин Топалов, често критикува остро и публично ръководството на ФИДЕ.

Данаилов е обвиняван от ЕШС, че като президент на европейския шах, е създал фирма с името Европейски шахматен съюз ООД (ECU Delaware LLC) в американския щат Делауеър и са превеждани средства в офшорна сметка. Според него обаче това са обвинения, за да се отстрани, защото е неудобен за ФИДЕ.

Източник – Дневник

Стефан Стефанов

Recent Posts

Шофьор загина при удар между две коли на пътя Велико Търново – Русе

Той е пътувал сам в автомобила, други пострадали няма...

24 минути ago

Борисов: С разделена държава няма как да излезем от кризата

„С коварен план ПП ви обраха, бръкнаха в джоба на всеки българин“...

35 минути ago

Как да запазите приятелството между трима

Запазете неутралитет при конфликт...

един час ago

Розоберът в Калоферско подрани с 20 дни

Причината е топлото време...

един час ago

Медици искат задължителни ваксини и за децата в училище

Това ще окаже един по-добър ефект относно имунизирането...

един час ago

Връщат тленните останки на цар Фердинанд в България

Той ще бъде погребан в семейната крипта на двореца „Врана" в София...

2 часа ago
image0 (9K)