Биха шута на федерацията ни по шах от Европейския шахматен съюз

Българската федерация по шах (БФШ) беше изключена от Европейския шахматен съюз (ЕШС). Това се случи по време на заседание в Баку.

Решението за отстраняването на България беше подкрепено от 37 от членовете на ръководството на европейския шах, а 11 гласуваха „против“.

От ЕШС се обосновават с отказа на БФШ да предостави изискани документи за и фактури за преводи в периода 2011 – 2014 г., когато Данаилов беше начело на европейския шах. Отделно ЕШС твърди, че проведените в Албена и Златни пясъци турнири през 2014 г. не са под неговата шапка, въпреки че БФШ смята обратното. За организирането им бяха отпуснати и държавни средства.

Решението идва в деня след 18-месечното наказание на президента на БФШ Силвио Данаилов от етичната комисия на международната федерация (ФИДЕ). Той има забрана да посещава всякакви събития, свързани с ФИДЕ, като може единствено да изпълнява задачите си като президент на БФШ в България.

Данаилов прие отстраняването на България от ЕШС като „лична вендета“ срещу него от страна на Георгиос Макропулос, който е дясната ръка на дългогодишния президент на ФИДЕ Кирсан Илюмжинов. Президентът на БФШ, който е и мениджър на българския гросмайстор Веселин Топалов, често критикува остро и публично ръководството на ФИДЕ.

Данаилов е обвиняван от ЕШС, че като президент на европейския шах, е създал фирма с името Европейски шахматен съюз ООД (ECU Delaware LLC) в американския щат Делауеър и са превеждани средства в офшорна сметка. Според него обаче това са обвинения, за да се отстрани, защото е неудобен за ФИДЕ.

Източник – Дневник


image0 (9K)