България

Българин мюсюлманин реставрира християнски храм в Карнобатско (видео)

Българин мюсюлманин реставрира християнски храм в карнобатското село Искра. Църквата носи името „Свети свети Кирил и Методий“ и бе официално открита на днешния празник с литургия отслужена от сливенския митрополит. Храмът с древна история получи и специален дар – парченце от светия кръст.

[ad id=“225664″]

39-годишният Турхут Исмаил е този, който решава да реставрира със собствени средства рушащия се храм, построен през 1882-година върху тракийско светилище, в родното му село, съобщава Канал 3.

„Ние не знаехме че тази църква е паметник на културата. И три пъти я проектирахме. Значи бюрократични неща са много по-трудно документално от колкото самата реставрация”, обяви Турхут.

Той кандидатства по европейска програма и със средствата успява да възстанови храма. Приготвените първоначално свои пари пък инвестира в спортни игрища. А църквата в село Искра е вторият християнски храм, построен от Турхут.

[ad id=“263680″]

„Това е храм. Дали е църква, джамия, синагога, важното е че се прави някякъв храм. И когато има Бог, той е един за всички”, каза Исмаил.

Турхут с усмивка споделя че преди това е построил църква в сунгурларското село Дъбовица.

Храмът получи и ценен дар от Националния исторически музей, който привлече десетки посетители.

„Това е парче дърво от Светия кръст. Разделихме на парчета и даряваме на няколко църкви. Църквата в бургас „Св. св. Кирил и Методий”, църквата в Пловдив, църквата в Рим и църквата в Созопол естествено, в родния ми град. Сега ще има и в църквата в село Искра”, обяви бившият директор на НИМ проф. Божидар Димитров.

[ad id=“236993″]

Специално изработени мозайки на светите братя Кирил и Методий пък са дар от Събин Пашов, потомък на род свързан с църквата.

[ad id=“236999″]

„Аз не помня моя прадядо, това са спомени разказани от моя дядо. 23-та година дава средства за изграждането на камбанарията и дава камбана на църквата, до тогава не е имало камбана. И от тогава се чува звукът на камбаната и до ден днешен”, разказа Пашов.

За освещаването на храм Свети свети Кирил и Методий в село Искра пристигна негово високопреощесвещенство сливенския митрополит Йоаникий. Храмът бе официално открит с празнична света литургия.

Елена Дюлгерова

Усмивката, която изпращаш, се връща обратно при теб.

Recent Posts

Теменужка Петкова: Не сме готови да освободим цената на тока за бита

Нямаме данни колко са енергийно бедните...

6 минути ago

България и Турция продължават дебата по споразумението за „Боташ“

Около това се обединиха двама министри...

7 минути ago

Патрулка се блъсна във Велико Търново

Не са ясни причините...

12 минути ago

Приключи делото за попечителство на Бритни Спиъс

Двамата са постигнали споразумение...

15 минути ago

Светлана Каменова е европейска шампионка по бокс

  Страхотна Светлана Каменова стъпи на върха на Европа, научи ЗАРАТА от БФ Бокс.  …

34 минути ago

„Боташ“ е готова да преразгледа енергийното споразумение

Двамата министри се обединиха за съвместно сътрудничство...

един час ago
image0 (9K)