Велики четвъртък е! Първото яйце трябва да е червено

На този ден християните си припомнят Тайната вечеря, молитвата на Христос в Гетсиманската градина и предателството на Юда.

Пасхалната вечеря – последната преди разпятието, започва с ритуален жест – Христос измива краката на апостолите с думите “Не дойдох да служа, а да послужа“. Според евангелския разказ по време на вечерята Исус раздал на учениците си хляб и вино – неговото тяло и кръв, като така установил тайнството причастие: „И когато ядяха, Исус взе хляба и, като благослови, преломи го и, раздавайки на учениците, каза: вземете, яжте: това е Моето тяло. И като взе чашата и благодари, даде им и рече: пийте от нея всички; защото това е Моята кръв на новия завет, която за мнозина се пролива за опрощаване на грехове“ (Евангелие от Матей, 26:28).

По време на Тайната вечеря Исус казал на учениците си, че ще бъде предаден. През нощта срещу четвъртък Христос се моли в Гетсиманската градина до идването на предателя и залавянето му. На Велики четвъртък смъртната му присъда е произнесена. Тя е потвърдена от римския първенец Пилат Понтийски, който от страх да не предизвика бунт не смее да я отмени, но публично си измива ръцете като знак, че не е виновен за решението на Синедриона да осъди на смърт невинен. В същата тази вечер, която според еврейските вярвания е началото на следния ден (след залез), Христос е разпнат.

Днес, рано сутринта, според традицията се боядисват яйцата, като първото винаги е червено. Втора възможност да направят това, имат работещите днес, на Велика събота.


image0 (9K)