Спорт

Данийл Медведев спечели финалния Мастърс в Лондон

Руският тенисист Данийл Медведев записа най-големият успех в кариерата си, побеждавайки Доминик Тийм в три сета 4-6, 7-6 (7-2), 6-4 във финала на осемте най-добри тенисисти в Лондон.

Руснакът направи само един пробив в мача, но той дойде във важен момент в третия сет и на практика му осигури титлата в заключителния турнир на АТР.

Тийм също реализира един пробив, който помогна за успеха му в първия сет. Във втория се игра тайбрек, в който Медведев бе категоричен – 7-2.

В третия гейм на третия сет Медведев поведе с 40-0 на сервис на Тийм, но австриецът показа желязна психика и спаси подаването си. Руснакът обаче успя най-сетне да пробие Тийм в петия гейм и поведе с 3-2, след което затвърди пробива. В осмия гейм Медведев взе на нула своя сервис и се доближи максимално до крайната победа – 5-3.

Тийм намали изоставането, но след това руският тенисист сервира за спечелване на мача и се справи отлично със задачата си.

Лондон има нов шампион за пета поредна година. Последната от своите пет титли Новак Джокович спечели през 2015 г., след което в турнира побеждаваха Анди Мъри, Григор Димитров, Александър Зверев и Стефанос Циципас.

Медведев участва за втори път в заключителния турнир, след като миналата година отпадна в груповата фаза. Тийм пък загуби втори пореден финал.

Двамата финалисти тази седмица победиха и Надал, и Джокович. Тийм надви Рафа в групите и Ноле в полуфиналите, а Медведев – Джокович в груповия етап и Надал в полуфиналите. За първи път в историята двама играчи победиха Надал и Джокович на един турнир.

Досега най-големите успехи в кариерата на Медведев бяха три Мастърса – в Синсинати и Шанхай през сезон 2019 и преди две седмици в Париж.

През последните три седмици Медведев спечели всичките си шест мача срещу тенисисти от Топ 10.

24-годишният руснак повтори статистика на Джокович, който взе титлата в заключителния турнир, след като предната година не бе спечелил нито една среща в групите в дебютното си участие. Тийм все още води с 3-2 в двубоите с Медведев.

Финалният турнир се провежда в Лондон от 2009 до 2020 година, а от 2021 до 2025 година домакин на надпреварата ще бъде Торино (Италия). Първият победител в турнира в Лондон беше руснакът Николай Давиденко.

Стефан Стефанов

Recent Posts

Кои са четирите фактора за дълъг живот?

Изблиците на гняв могат да провокират инсулти...

25 минути ago

Жълт код за значителни валежи в осем области днес

Вижте къде ще вали най-много...

27 минути ago

Румънски джип се обърна по таван и спря в дърво

Жена е пострадала при катастрофата в Русе...

40 минути ago

Митничари разкриха контрабандно оборудване за яхти за 100 бона

Оборудването е разкрито в контейнери в Бургас...

2 часа ago
image0 (9K)