България

Доброволците към храма в софийския квартал „Дружба“ набират средства за строеж на нова благотворителна кухня

Благотворителната кухня към храма „Св. пророк Илия“ в кв. „Дружба“ в София съществува от 2000 година. В нея се хранят десетки хора. Създадена е по инициатива на младежи, които се черкуват.

Започнахме да храним 37 души, а вече са към 400. Един от основните ни дарители е Българска хранителна банка. Имаме и частни дарители. От 2-3 години сме само на дарения – като източник на средства и на хранителни продукти. Това каза за предаването „Преди всички“ по „Хоризонт“ Евгени Антонов от православно братство към храма „Св. пророк Илия“ в кв. „Дружба“.

Ирина Иванова допълни, че всичко това се случва без формална организация, а всички в кухнята са доброволци и то предимно младежи, включително от чужбина:

Разбира се, за да се случи готвенето в неделя, трябва да се случат много други неща през седмицата – да се осигурят продукти, да се организират хора, за които знаем, че могат да свършат работата. Използваме много фейсбук. Там публикуваме информация за дежурствата. Понякога организираме извънредни дежурства в събота, за да си помогнем в неделя. 

Организаторите са предвидили и неделно училище за децата, които са основно на хора, които чакат за храна на опашката. Много от тях обаче са се кръстили в църквата.

Доброволците набират средства за строеж на нова кухня. Сега те готвят под опасен навес и не са защитени от атмосферните условя.

бнр

редактор

Recent Posts

Светлана Каменова е европейски шампион по бокс

Чуканова спечели сребро...

28 минути ago

Теменужка Петкова: Не сме готови да освободим цената на тока за бита

Нямаме данни колко са енергийно бедните...

един час ago

България и Турция продължават дебата по споразумението за „Боташ“

Около това се обединиха двама министри...

един час ago

Патрулка се блъсна във Велико Търново

Не са ясни причините...

един час ago

Приключи делото за попечителство на Бритни Спиъс

Двамата са постигнали споразумение...

един час ago
image0 (9K)