Четем старите вестници

Един старозагорец на път за Харвард ТЕ ПРАВЯТ ВСИЧКО, ЗА ДА УСПЕЯ

ЧЕТЕМ СТАРИТЕ ВЕСТНИЦИ 25 ГОДИНИ НАЗАД
в-к „Стара Загора” брой 67, 1991 г.
Един старозагорец на път за Харвард
ТЕ ПРАВЯТ ВСИЧКО, ЗА ДА УСПЕЯ
Не са много българските момчета и момичета, които тази есен ще тръгнат към западни учебни заведения, още по-малко към такива реномирани, като Харвардския университет. Двама са щастливците, успели да прескочат летвата, и единият – за наша радост, е старозагорецът Пламен Русев. Кой е той? Едно обикновено момче, с разностранни интереси и богата култура, със своя позиция за нещата от живота. Лъчезарно, общително, интелигентно.

-Мислил ли беше някога, че ще имаш редкия шанс да учиш в университет като Харвардския?
-Още когато започнах езиковата гимназия, имах усещането, неосъзнато дори, че трябва да уча в чужд университет. И мислех, че това ще е Московският. Не знам защо, но бях убеден, че само така ще постигна един по-широк поглед върху нещата и ще натрупам повече опит и повече култура. Затова се захванах да науча английски – това бе първата ми цел. Постигнах я благодарение на гимназията.
-Как стигна до идеята да опиташ в американски университет?
-Съвсем случайно. Миналото лято бях в София и научих, че мога да отида в американското посолство и да получа информация за учебните заведения в САЩ. Заварих там много като мен, които се взираха в разни проспекти и каталози. Скоро разбрах, че имам нужда от съвет. Пътят ми към д-р Линди Райстрьом не беше кратък, но тя ми помогна като никой друг – препоръча ми шест колежа, най-подходящите за моите интереси. Кандидатствах в три от тях и в още осем, които аз избрах.
-Кандидатстването в западни висши учебни заведения коренно се различава от кандидатстването в нашите. Трудно ли беше за теб преодоляването на тестовете?
-Тест „Тойфел“ преценява само езиковото ниво, т.е. моите знания по езика. Тест „САТ“ има езикова и математическа секция. Тест „Тойфел“ не ми създаде проблеми – 84 на сто от всички, които са го преминали заедно с мен, са го направили по-лошо от мен. При „САТ“ езиковата секция ми беше трудна – не се срамувам да си го призная. Това е тест само за американци. Оказа се, че съм разработил езиковата секция по-добре от 68 на сто от кандидатите, а математическата – по-добре от 78 на сто, секцията по стандартен писмен английски – от 89 на сто.
-Доста е своеобразен начинът на класиране…
-Да, но той веднага ти дава ясна представа къде си, какви са възможностите ти.
-На 4 април ти получи телеграма от Харвард. Как се почувства?
-Исках го и не го вярвах! това беше първото ми известие – най-важното, най-хубавото. След него дойдоха известия, че съм приет в Чикагския университет, в колежите „Билойт“ и „Манхатън-вил“. В два колежа не ме приеха, в пет бях в резервите. Правилото в Америка е: всеки университет си избира кандидатите, всеки университет търси различни качества у бъдещите си възпитаници.
-Но ти също имаше рядката възможност да избираш – защо предпочете Харвард?
-Защото предлага пълна издръжка. В този смисъл нямах много варианти за решение.
-Ти вече тръгваш, но за времето от април до сега ти научи доста за онова, което те очаква в Америка. Научи го от няколкото пакета и писма, получени от университета. кое е най-интересното според теб?
-Може би тестът, който трябваше да попълня, за да ми изберат най-подходящия съквартирант, своеобразен тест за моите навици и интереси, за предпочитанията ми. Нещо подобно изпратих и за да ми изберат семейството, което ще ми бъде нещо като настойник през тези години – ще гостувам в празнични и почивни дни, ще ме въведат в кръга на своите приятели, изобщо – ще ми помагат по-бързо да опозная хората и живота там. Информираха ме за още много неща, но мисля ще е интересно за моите връстници да научат дори само тези две: първата седмица на септември ще работим общинска работа – така я наричат в писмото. Тя се състои в строителство в центъра за възрастни хора инвалиди, в засаждане на цветна градина в жилищен район за хора с ниски доходи и в обновяване на употребявана мебел за бедни семейства. Втората седмица – от 7 септември, е седмицата на зайците. Предлага ни се изключително богата програма за въвеждане в академичната и обществената атмосфера на университета чрез срещи с президента на Харвард и кмета на Кеймбридж, срещи с преподаватели и студенти, с представители на политически, религиозни и културни организации, с известни политици, дипломати, артисти, музиканти.
-Всичко, което разказа, говори за едно съвсем различно отношение към бъдещите студенти, за един съвсем различен и непознат подход и общуване и това вероятно разсейва страха ти пред неизвестностите в тази далечна и непозната страна?
-Да, аз вече зная много от онова, което ми предстои, но най-важното – разбрах, че там хората ме очакват, за да ме въведат в един нов за мен свят. Усещам, сигурен съм, че ще ми дадат вниманието, нужно ми, за да успея.
Разговора води Теменуга СТЕФАНОВА

Ваня Русева

Share
Published by
Ваня Русева

Recent Posts

В с. Балканци замесват козунаците по рецепти от майки и баби

Традиционно е козуначеното руло с богата плънка...

14 минути ago

Богослов: Разпети петък е време за покаяние, разкаяние и смирение

Християнските ценности са необходими за самото ни битие, каза Благовест Върбаков...

16 минути ago

Премиерът Главчев ще инициира среща със здравния министър във вторник

Той посети днес СБАЛ по детски болести „Проф. Иван Митев”...

един час ago

Един от най-натоварените столични булеварди остава с две ленти

Изненадващите промени в центъра на София покачиха напрежението...

2 часа ago
image0 (9K)