Зам.-министър Димитър Петров: Всички аптеки, които имат договор с НЗОК, могат да отпускат лекарствата от списъка за лечение на COVID-19 в домашни условия

„Всички аптеки, които имат договор с Националната здравноосигурителна каса, могат да отпускат лекарствата от списъка за лечение на COVID-19 в домашни условия. Тези медикаменти ще бъдат предписвани в разкритите в страната COVID-зони и ще бъдат безплатни за пациентите. В списъка са включени 3 групи лекарства: антибиотици, кортикостероиди и нискомолекулни хепарини.“ Това съобщи заместник-министърът на здравеопазването д-р Димитър Петров при участието си в предаването „Денят започва“ на Българската национална телевизия. 

Той посочи, че от днес, 17 септември, всички пациентите с леки и средно тежки симптоми на COVID-19 могат да се лекуват безплатно в домашни условия, след като са преминали през т.нар. COVID-зони. До момента са регистрирани 46 такива зони, като очакванията на Министерството на здравеопазването са до две седмици техният брой да достигне 150.

„Навсякъде, където има медицински центрове, отговарящи на изискванията, те могат да сключат договори за амбулаторно лечение на пациенти с коронавирусна инфекция. Тези кабинети ще получат и по 15 хил. лв. за работа в неблагоприятни условия“, категоричен бе д-р Петров.

Той обясни, че болните, които нямат сериозни симптоми, необходимост от допълнителни изследвания, повишена телесна температура и проблем със сатурацията, ще продължат да бъдат наблюдавани дистанционно от общопрактикуващите лекари. „По този начин ще облекчим и личните лекари, за да могат да наблюдават и хронично болните граждани от пациентските си листи. С разкриването на COVID-зоните значително намалява рискът от смесване на потоците пред кабинетите на ОПЛ“, уточни още заместник-министърът.

Източник: https://www.mh.government.bg/


image0 (9K)