Иванка Тръмп — една жена на върха

Тя е само на 14 години, когато за първи път застава под светлините на прожекторите. На 16 вече е звезда и дори притежава собствен остров и банкова сметка с няколко десетки милиона долара. На 20 прави първите си големи крачки в бизнеса, а на 26 се превръща в една от влиятелните жени в Америка. И застава начело на компанията „Тръмп“ заедно с баща си.

Иначе казано — тя е жена на върха! И нейното име е Иванка Тръмп.

Историята на Иванка Тръмп на пръв поглед изглежда, като приказката за малката принцеса, родена със златна лъжичка в устата. В действителност обаче това не е съвсем така. В много свои интервюта тя признава, че никога не е получавала нищо даром и винаги се е борила, за да успее.

Иванка Тръмп

„Когато бяхме малки родителите ни не ни глезеха. Нито баща ми, нито майка ми. И двамата държаха да пораснем с нормални човешки ценности, да ценим труда и парите, а не да ги пилеем наготово. Образованието беше единственото нещо, което семейството ни плащаше. Искахме ли джобни, скъпи придобивки, луксозни дрехи и други неща — трябваше да работим, за да си спечелим парите за тях.“, разказва в едно от интервютата си Иванка.

Бедното малко богато момиченце

Иванка Тръмп е само на 14 години, когато баща й я предупреждава, че ако иска да получава джобни, трябва да си ги изкара сама. И тя започва да си търси работа. След като минава през няколко различни работни места, най-накрая решава да се занимава с мода. Вече на 16 години тя привлича вниманието на модните фотографи и я канят на различни кастинги. Нейният атрактивен външен вид и популярното й име й осигуряват възможност да позира за известни корици.

И въпреки че това изглежда най-бързия и лесен път към успеха, след две години Иванка слиза от подиума, за да влезе в света на бизнеса.

Тя се дипломира в бизнес — училище Уортън, към университета в Пенсилвания, и първоначално искала да стане активен член на империята Тръмп, но минало доста време, докато баща й приеме, че заслужава това право.

По пътя към успеха

Нейната кариера като бизнес дама първо започва с работа в компанията Forest City Enterprises, която се занимава с недвижими имоти. Рамо в това отношение й дава и майка й — Ивана, която я взима при себе си да стажува и й обяснява тънкостите в занаята.

Малко след това Иванка решава да съчетае бизнеса и модата. И започва да гради име на дизайнер, чрез проектиране на бижута и стартирането на линията Ivanka Trump Fine Jewelry през 2007 г. Тогава тя е само на 26 години.

Глезена ли?! Работещото момиче, което скри шапката на Америка

Любопитството, което предизвиква фактът, че „глезената“ дъщеря на един от най-богатите хора в Америка, е решила да работи, бързо отстъпва пред възхищението и успеха. Младата жена се превръща в любимка на холивудския елит, а бижутата й придобиват световна популярност.

Скоро след това тя вече заема висок пост в организацията „Trump“, като и е била възложена ролята на изпълнителен заместник-директор на сектора за развитие и придобиване. С други думи, ролята й в царството Тръмп била да развива компанията и да купува нови фирми за нея.

Както можете да предположите, всички мислели, че едно 26-годишно момиченце с хубаво лице няма да се справи в света на корпоративния бизнес, без протекциите на баща си. Иванка Тръмп за броени седмици се превръща в най-влиятелната бизнесдама в Америка, като дори собствения й баща я гледа с респект и уважение.

С ролята, която й е възложена, Иванка се справя изключително добре и дори успява да измъкне компанията „Тръмп“ от кризата, в която попада. Но първата й любов — модата, не я оставя. Така, успоредно с работата си като изпълнителен директор и вицепрезидент на корпорацията „Тръмп“, Иванка се връща и към модния свят. Тя създава поредица от модни марки, които включват производство на дрехи, обувки, чанти, аксесоари и се продават единствено в най-големите търговски центрове в цял САЩ.

Жена на върха

Успехът й естествено предизвиква завист. Следват множество обвинения, че тя копира други дизайнери. Търпи атаки и от асоциациите за защита на животните, както и от Комисията за безопасността на потребителите в САЩ. Те твърдят, че продуктите на Иванка не отговарят на необходимите стандарти. Изглежда, че каквото и да правят, семейство Тръмп не могат да минат без скандал… А обвиненията буквално не спират да я засипват.

В крайна сметка Иванка Тръмп успява да се справи с всички атаки срещу себе си и да излезе победител. Тя дори основава своя компания — Ivanka Trump — Fashion Family & Lifestyle, която се занимава със създаването на чанти, очила, парфюми и дрехи.

Освен бизнес дама, наследницата на Доналд Тръмп е и писателка. И през 2009 г. публикува книгата „The Trump Card: Playing to Win in Work and Life“, която също жъне успехи.

Към днешна дата, Иванка Тръмп струва цели 150 милиона долара. На толкова се изчислява личното състояние на красавицата, която е изградила собствена империя. През 2009 година хубавицата се омъжи за младия предприемач Джаред Кушнер, който има фирма за недвижими имоти. Общата стойност на състоянието им е над четвърт милиард долара — 350 милиона.

Кралица на модата

Но историята за бизнес империята, която Иванка внимателно изгражда години наред, не свършва на тези цифри. Тя напредва невероятно бързо в полето, за което притежава и най-много умения — в областта на модата. Освен успешното функциониране на нейните марки, нейната популярност в световната мода много бързо се засили, благодарение на кампаниите, а след това и с победата на баща й.

Модните ценители, не пропуснали да забележат, че президентската кампания се превърна и в моден дуел. Хилари Клинтън бе обличана от водещи световни дизайнери и водещи модни специалисти, подкрепяха я Vouge и Марк Джейкъбс, а Даян фон Фюрстенберг дори организира и вечеря с флагчета — „Гласувайте за Хилъри!“.

Иванка и Мелания, съпругата на Доналд Тръмп, обаче имаха и своите силни козове, като Роксанда Илинчич, Ралф Лорън, модната къща Alexander McQueen и Роланд Муре, чиито модели носеха в обществото. А публиката с възторг наблюдаваше модните им избори.

И ги следваше.

А примери не липсват. Първата дама на САЩ носи на Републиканската национална конвенция в Кливланд в щата Охайо, творение с подписа на Роксанда Илинчич, която след появата на сайта й Net-a-porter е изкупена за минути. Моделът се продава във всички размери, на цена от 2000 евро. И свършва за по-малко от час.

Същият вълна на въодушевление ги следва и изявите на Иванка. А когато жените копират стила ви, искат да носят това, което носите и вие, тогава става ясно — вие сте вече модна икона. А Иванка се превърна в диктатор по цял свят само за броени седмици.

Следващия президент на Америка

Като дъщеря на президента на Америка, Иванка Тръмп използва този факт, за да затвърди позициите си като кралица на модата. И неслучайно на всички публични изяви носи своите модели.

Въпреки това, бизнес стратегията й е предизвикала и големи критики. Когато наскоро, със семейството се появила в първото телевизионно интервю на баща си, в предаването „60 Minutes“, с колие от колекцията си, на стойност повече от $ 10,000, критиците веднага започнаха да я атакуват. Те я обвиняват, че злоупотребява със своята обществена позиция, като я използва за продажба на своите модели. И то адски скъпи модели.

Някои дори иронично коментират, че през месец януари, ядрените кодове ще се съхраняват в дизайнерската й чанта на стойност 295 долара.

Иванка Тръмп обаче вече не е само дъщеря на президента на Америка и кралица на модата. Мнозина забелязаха, че не Мелания, а тя бе до баща си, на срещата му с японския премиер. Освен това активно се включи и в кампанията му като президент, туширайки всички критики и гафове. Мнозина предполагат, че е много вероятно следващия президент на Америка да носи отново името Тръмп. Но не Доналд. А Иванка Тръмп.

http://www.woman-onthe-top.net/

Иван Дарийков

Share
Published by
Иван Дарийков

Recent Posts