Крими новини

Извънредно: Джамбазки бил с пистолет заради готвени провокации!

Евродепутатът Ангел Джамбазки е бил хванат с пистолет „Макаров“ в сака му на летище София миналата сряда /21 ноември/ преди обяд. Пътувал е за Брюксел. Служители на летищната охрана са открили оръжието. Последвала процедура по временно отнемане на пистолета. Ето и разказа за случая на Ангел Джамбазки пред Dir.bg.

„Притежавам разрешително за лично оръжие за самоотбрана „Макаров“, което не е нападателно оръжие – калибър 9×18, с 8 патрона. В неделя вечерта преди две седмици го взех в мен, защото имах причина – имах информация, че се готвят провокации по време на наши посещения в регион, където има силно влияние на ДПС и има цигани. Прибрах се много рано през нощта, от там отидох сутринта рано на гости на ваши колеги в една телевизия, а от там отидох на Летището“, заяви Джамбазки.

Той коментира още: „Когато носиш оръжие открито, то предизвиква агресия, аз го сложих в сака, защото не го взимам с мен обикновено. Ако го носех открито, селските интелектуалци имаше вероятност да се възбудят. Забравяйки за него, метнах сака на рентгена на Летището и видях оператора как се ококори. Дойдоха служителите на Гранична полиция и казаха: „Извинявайте г-н Джамбазки, но имате в сака оръжие“ и няма как да ви се получи. Аз, разбира се, отреагирах: „Кажете какъв е редът. Не съм уведомявал никого. Подписахме протокол, представих лична карта, представих валидно разрешително за оръжие. Те провериха в МВР дали е валидно разрешителното, номерата на документите. Оставих оръжието на съхранение и отговорно пазене с доброволен протокол за предаването му в Гранична полиция. На следващия ден, когато се прибрах обратно, си го взех. Нито един гражданин не видя оръжието, то не е показвано в салона, в който имаше поне 300 пътници. Ако имаше някакъв скандал, щяха да снимат. Но не е имало скандал“, поясни Джамбазки.

„Причината, поради която не исках да коментирам, е, че граничните полицаи бяха изключително компетентни и добронамерени и изпълняваха протокола. Тези хора са професионалисти и доказаха, че България пази своята въздушна граница. А това бе и в мой интерес, защото ако те го бяха проспали, щях да се отзова на летище Франкфурт без изобщо да си представям какво нося в багажа. Щеше да настъпи такъв купон, че нямаше да ми се вярва на мен. Представяте ли си да се бях появил там с този сак. Така че мое недоглеждане, моя грешка“, призна Джамбазки.

Той отрече да е имало патрон в цевта, както някои медии писаха. Това са фантасмагории. „Оръжието си има правила, при които се транспортира. Както и твърденията, че е имало скандал с гражданите, също не е вярно. Оттук нататък тръгва друга история, която е непочтена и гнусна. Това се случи преди една седмици, ако имаше скандал, то щеше веднага да бъде разпространено – неминуемо някой буден гражданин щеше да снима с телефон. Щеше да каже ето го този носи пистолети, пушки, гаубица, гранати мъкне, но такова нещо не се е случило. Как така се появява тази информация след две седмици в навечерието на пресконференция по вътрешния ред на заместник-министър председателя и министъра на вътрешните работи. И тези, които го пуснаха, ако наистина бяха почтени журналисти, можеше да ми се обадят по телефона“, възмути се Джамбазки.

По-рано днес случаят бе коментиран и от министъра на отбраната от ВМРО Красимир Каракачанов, който го определи като банален. Той потвърди, че Джамбазки е забравил да извади от сака личното си оръжие.

Един банален случай, в който човек в командировка, в личния си сак за пътуване е забравил да извади законно притежаваното си лично оръжие. Така вицепремиерът и министър на отбраната Красимир Каракачанов коментира случката с евродепутата Ангел Джамбазки.

„Не Бих казал, че има нещо много дълго или пикантно за обсъждане, каза още вицепремиерът.

По правило преноса на оръжие на самолет в багажа не е забранен, превозването на всякакъв вид огнестрелни оръжия обаче трябва да бъде съобщавано на превозвача предварително и при регистрация за полет на летището.

Вчера зам.-главният редактор на в.“Дума“ Йордан Мичев написа, че евродепутатът от ВМРО Ангел Джамбазки е бил хванат със зареден пистолет „Макаров“ на летище София миналата сряда преди обяд. Според публикацията членът на Европарламента е носел в себе си зареден „Макаров“ с осем патрона и един в цевта. По време на конфискуването Джамбазки започнал да спори с проверяващите го служители, пише още вестникът, който описва разправията. Съставен му е бил и протокол за изземане на пистолета заради мерките за сигурност.

http://BNews.bg

Иван Дарийков

Recent Posts

МАТЕМАТИЧЕСКИ ЗВЕЗДИ НА СТАРА ЗАГОРА ЗА 2024 Г.

МАТЕМАТИЧЕСКИТЕ ЗВЕЗДИ НА СТАРА ЗАГОРА ЗА 2024 Г., съобщиха за ЗАРАТА На 11 май от…

32 минути ago

Day off – Family time – виртуални приключения и игри на открито

Събитието е тази събота от 10 до 18 часа...

32 минути ago

Старите асансьори – опасни, няма резервни части и техници за тях

Съоръженията трябва да бъдат сменени, каза Николай Маринков...

33 минути ago

Състезание по диктовка организира Народната библиотека

Поводът е Денят на Светите братя Кирил и Методий...

35 минути ago

Повишението на пенсиите от 1 юли ще е с 10%, а не с 11%?

Причината ще е отчетената официално по-ниска инфлация...

44 минути ago
image0 (9K)