Categories: България

Какви са правата на българите в Англия след Брекзит? Вижте какво казват от посолството ни!

В българското посолство в Лондон се проведе информационна среща за българските граждани на територията на Обединеното кралство за техните права след Брекзит и схемата за кандидатстване за „статут на уседналост“. Присъстващите българи получиха уверения от служители на британските ведомства, ангажирани в този процес, че нямат основания за притеснения за съблюдаването на правата им дори и в случай на излизане от ЕС без сделка.

Посолството ни организира този семинар съвместно с министерството за Брекзит и министерството на вътрешните работи. Заместник-министърът за Брекзит Робин Уокър отговори на въпроса дали българите трябва да се притесняват за получаването на така наречения „статут на уседналост“ и да побързат след обявената дата за Брекзит – 29 март 2019 година:

„Тези, които са граждани на ЕС, които са тук легитимно, независимо дали са с техните семейства, дали работят или учат, ще бъдат защитени от сключеното споразумение, а това означава, че ще имат право на „статут на уседналост“. Няма нужда да се бърза. Те ще имат две години след напускането на ЕС да уредят този статут и дори допълнителен гратисен период след преходния период“.

Служители на двете ведомства запознаха българските граждани с процедурата и необходимите документи. Те отговориха изчерпателно на многото зададени въпроси и за напълно конкретни случаи. На срещата присъстваше и българският заместник-министър по труда и социалната политика Зонрица Русинова. На въпроса как гледа българското правителство на целия този процес, тя отговори:

„Първото нещо, което трябва да кажем, е, че интересът на българското правителство е да запази правата на всички хора, които живеят и работят във Великобритания по възможно най-добрия начин за тях и в техен интерес. Преговорният процес беше изключително труден и ние като председател на Еевропейския съвет през първите 6 месеца на тази година водихме част от тези преговори. За нас, като страна-членка, е удовлетворително наистина, че ЕС успя да приеме в неделя споразумението“.

Още подобни семинари се предвиждат и на други места както в Обединеното кралство, така и в България,съобщи БНР.

http://BNews.bg

Иван Дарийков

Recent Posts

Светлана Каменова е европейски шампион по бокс

Чуканова спечели сребро...

15 минути ago

Теменужка Петкова: Не сме готови да освободим цената на тока за бита

Нямаме данни колко са енергийно бедните...

един час ago

България и Турция продължават дебата по споразумението за „Боташ“

Около това се обединиха двама министри...

един час ago

Патрулка се блъсна във Велико Търново

Не са ясни причините...

един час ago

Приключи делото за попечителство на Бритни Спиъс

Двамата са постигнали споразумение...

един час ago
image0 (9K)