Личности

Камен Калев и филмите, които търсят автентичното

Филмите му се отличават с това, че традиционно в тях участват повече аматьори, отколкото професионални актьори. Този стил на работа му печели симпатиите на публиката не само в България, но и на фестивала в Кан още с първия му пълнометражен филм през 2009 г. – „Източни пиеси“. Две години по-късно следва нова премиера в Кан – „Островът“, в който участва френската звезда Летисия Каста. През 2015 г. излиза и филмът „С лице надолу“.

Той е бургаският режисьор Камен Калев и ще открие 25-ото издание на София Филм Фест (СФФ) с четвъртия си пълнометражен филм „Февруари“, по който работи през последните пет години. Този път Калев е и сценарист, и монтажист. Българската му премиера е на 11 март от 19.30 часа в зала 1 на НДК.

„Февруари“ беше част от официалната програма на кинофестивала в Кан миналата година. В него само главната роля се изпълнява от професионален актьор – Иван Налбантов. Другите две са поверени на непрофесионалисти.

„Във всички мои филми се стремя действието да е съчетано с вибрациите на автентичното, за да могат героите да се вписват по по-убедителен начин“, споделя наскоро режисьорът в свое интервю за БНР.

За „Февруари“ той казва, че не е нито биографичен, нито антропологичен. „Това е опит за изграждане на една поетична фигура, събирателен образ – [опит] да дам посока на съвременния човек. Филм за сетивата, но който предизвиква и въпроси.“

Творбата е заснета на лента и е копродукция между България и Франция. Сюжетът ѝ проследява живота на един човек като 8-годишно момче, като младеж на 18 години и като 82-годишен старец. За снимките племенникът на Кристо – Владимир Явашев, предоставя на Калев личната камера на покойния световноизвестен артист.

„Освен работата, която има с професионалните актьори, се добавя и още една – това да обясниш генерално какво правим, какво се изисква, как се снима един филм и т.н. И това е една бариера, която се появява в последния момент и се изразява с много голям стрес. Те изведнъж се сковават“, разказва режисьорът за работата си с непрофесионалните актьори в „С лице надолу“ пред „Интерюто“ през 2015 г. По думите му „те няма нужда да играят, а просто да бъдат себе си, но точно това се оказва най-сложно“.

Камен Калев е познат на международната публика в Кан още от 2005 и 2007 г., когато заедно с Димитър Митовски представят в „Седмица на критиката“ късометражните си филми „Върнете заека“ и „Лошият заек“. През 2009 и 2011 г. Калев отново е на фестивала – „Източни пиеси“ и „Островът“ участват в „Петнайсетдневката на режисьорите“. През 2014 г. той също е в Кан, този път като режисьор на фрагмент от филма-омнибус „Мостовете на Сараево“.

През миналата година най-новият му филм „Февруари“ беше включен в официалната селекция. Той участва и във фестивалите в Солун, Севиля, Берген, Йерусалим, Стокхолм. През ноември 2020 г. беше представен и в Токио, където през 2009 г. Калев печели Голямата награда за най-добър филм с „Източни пиеси“.

Режисьорът е роден е през 1975 г. в Бургас. Учи във френската гимназия в града, а след това следва две години операторско майсторство в НАТФИЗ. Продължава образованието си във Френската национална академия за киноизкуство „Фемис” в Париж. Автор е на десетки рекламни и музикални видеоклипа.


Камен Калев с Голямата награда за „Източни пиеси“ от фестивала в Токио, 25 октомври 2009 г.

Борис МИТОВ Източник: www.svobodnaevropa.bg Copyright (c) 2018. RFE/RL, Inc. Препубликувано със съгласието на Radio Free Europe/Radio Liberty, 1201 Connecticut Ave NW, Ste 400, Washington DC 20036.

 

Ваня Русева

Share
Published by
Ваня Русева

Recent Posts

Грациите на СКХГ Импала спечелиха три медала на международен турнир

Възпитаничките на СКХГ Импала се представиха отлично в заключителните стартове на международния турнир по художествена…

25 минути ago

Балъков стартира с победа начело на Локомотив София

"Железничарите" удариха с 2:0 Хебър в Пазарджик...

32 минути ago

Родни евродепутати: 2025 година ще е ключова за Шенген и Еврозоната

Андрей Новаков очаква европейските избори да останат в сянката на родните проблеми...

2 часа ago

Креатин – трябва ли да го пиете и за какво ви е нужна тази добавка?

Ако тренирате редовно и особено ако сте над 40 - това е чудесна добавка!...

2 часа ago

За ден МВР установи 29 пияни и 6 дрогирани зад волана

Извършен е контрол на 11 632 водачи и пътници...

2 часа ago
image0 (9K)