„Толкова дребнаво“. Какво каза Борисов за обвиненията, че ГЕРБ се контролира от Пеевски

Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов е готов да работи с „Продължаваме промяната – Демократична България“ (ПП-ДБ) след предстоящите избори на 9 юни, но не иска да преговаря с част от нейните лидери – Кирил Петков, Асен Василев и Николай Денков. Това каза самият Борисов в неделя.

„След тези глупости, които говорят за преговорите, няма да се срещам с тях като лидери“, каза той. По думите му конкретно причината да не иска да преговаря с Денков, е, че „той лъже“.

Изказването му идва, след като през последните дни от ПП-ДБ дадоха серия от интервюта, в които казаха, че съпредседателят на ДПС и санкциониран за корупция Делян Пеевски оперативно контролира партия ГЕРБ, а не официалният ѝ лидер Борисов.

Пред Свободна Европа бившият премиер Николай Денков разказа, че Борисов е водел Пеевски на срещите с ПП-ДБ и че „през тези месеци 80% от разговора беше с Пеевски, не беше с Борисов“. Затова той твърди, че оперативно Пеевски ръководи ГЕРБ.

„Това с всеки ден кой ми е началник. [..] Tова е толкова дребнаво, толкова елементарно, толкова липса на тези, безсилие“, каза Бойко Борисов в неделя в индиректен отговор на твърденията на ПП-ДБ.

В тази връзка той каза, че ще работи с коалицията, с която доскоро бяха партньори в управлението, но това според него ще може да се случи само „с доминиращата сила и власт на ГЕРБ“.

„С наши премиери, с наши министри, само тогава“, каза Борисов и добави, че ще партията му може да преговаря с ПП-ДБ след изборите, но само ако в преговорния екип не участват Денков, Петков и Василев.

В същото време Борисов каза, че ще продължи да работи с ДПС, защото са „либерална“ и „системна“ партия.

„Винаги сме работели с тях през годините, защото те са системни“, каза той.

По-рано в интервюто си за Студио България на Свободна Европа Николай Денков от ПП-ДБ нарече отскорошния съпредседател на ДПС Делян Пеевски „най-голямото зло“ в България. Пеевски е в политиката от близо 20 години, като през 2021 г. беше санкциониран от САЩ за корупция по глобалния закон „Магнитски“.

Неговата ДПС официално не участваше в ротационното правителство на ГЕРБ и ПП-ДБ, но на практика участваше в законодателните инициативи и взимането на решения.

www.svobodnaevropa.bg, · Copyright (c) 2018. RFE/RL, Inc. Препубликувано със съгласието на Radio Free Europe/Radio Liberty, 1201 Connecticut Ave NW, Ste 400, Washington DC 20036

Arhiv

Recent Posts

Енергиен експерт: Ще се стигне до увеличение на цената на тока

Според Георги Касчиев служебното правителство трябва да реши въпроси, тъй като редовните няма да се…

7 минути ago

Сдружението на заведенията: „Спаси София“ мрази бизнеса в столицата

Те са против въвеждането на Синя зона в неделя...

31 минути ago

Доц. Киселова: Промените в Закона за хазарта бяха приети не по правилата на Конституцията

Експертът очаква промените да отпаднат след няколко месеца...

49 минути ago

Цената на евродепутатски мандат е четири пъти по-висока от тази за НС

Социолог: Очакваме на изборите за парламент да гласуват около 40% от избирателите...

един час ago

Липса на градини в София: Защо 10 хиляди деца ежегодно остават вкъщи?

Да се променят критериите за прием, настояват родители...

2 часа ago
image0 (9K)