Полезни съвети

Класика. Задължителните дрехи

Възможността редовно и според модните тенденции да обновяваме гардероба си, съвсем не е равнозначно на определението „жена със стил”. Че имаме интерес към модата, че искаме да сме актуални и да се носим по вълните на тенденциите, това – да. Но стилът, който винаги е белег на индивидуалност, усещане за хармония и вътрешно излъчване, потребност да изразиш послание, той не се купува в магазините.

И все пак има дрехи, които не излизат от магазините, просто защото не излизат от мода, те я надживяват и постоянно я обновяват. Тези „базисни” дрехи винаги са в центъра на всяка модна линия, всеки сезон, независимо от тенденциите.

Съчетани подходящо с определени аксесоариq те променят посланието си, а ние изразяваме стила си точно в тази игра. Подобно на чантата и с обувките, с тези задължителни за всеки гардероб дрехи компромиси с качеството не могат да се правят, пише hera.bg. Добрата изработка, подходящaтa за фигурата кройка и качествената материя не бива да се пренебрегват, когато ги избираме.

Прави впечатление, че тези основни дрехи са в неутрални тонове черно – бяло или в пастелни – бежово, сиво, мръсно-бяло. Това се налага, за да имаме свободата да ги съчетаваме с по-ярки дрехи или аксесоари.

Ето и тези елементи на облеклото, които всяка жена, която претендира да има стил, трябва да притежава:

Малката черна рокля – първата асоциация за „задължителна” дреха. И друг път сме говорили за нея – за подходящите според фигурата кройки и елементите от нея, които могат да коригират определена част от тялото ни или напротив – да насочат вниманието към нея.

И ако свързваме тази забележителна рокля само с перли и коктейли в изискана обстановка, но предпочитаме да се обличаме по-лежерно или спортно дори, трябва да знаем, че няма модна марка, която да не се заиграва с „малката черна рокля”. Зависи от материята и от кройката, но тя е навсякъде – от улицата до балната зала, от гуменките до 12-сантиметровите токове, от перлите до шарените мъниста. Тя е наистина забележителна и универсална.

Черен прав панталон – да, отново черно, но то е толкова универсален цвят. Правата кройка, може и не плътно прилепнала по тялото, акцентира и, ако е нужно, дооформя линията на краката. Дали е от вълна или от лен, носен с риза и сако или с поло-пуловер, той е незаменим всеки сезон, при всеки случай, с всяко допълнение. Черната пола до коляното е с подобни функции, ако предпочитаме полите пред панталоните. Тя, както и панталона, с лекота „стъпва” и на високи токове и на сандали с ниска подметка.

Костюм с пола от две или дори три части в пастелен/ неутрален тон – пастелните цветове за великолепен фон на всякакви по- ексцентрични решения – те търпят всички цветове според гамата. Дали ще ползваме само полата или само сакото, а може би и само елекът – комбинациите са всевъзможни. Особено актуален е през топлите месеци, изработен от материи като лен, памук. И ако тъмносиният костюм е бизнес класика за мъжете, за дамите пастелните и неутрални тонове внушават женственост и ненатрапчив стил, подходящи за деловото ежедневие.

Бялата риза – една отлична идея от мъжкия гардероб, която наистина се съчетава с всичко – от делови костюм до джинси, поли, къси панталони. С къс или дълъг ръкав, вталена или „мъжка” ( широка ), тя се комбинира внимателно с долната част от облеклото, за предпочитане по-женствена. Контрастът е решаващ. Ако искаме да сме по-смели, можем да вземем от мъжкия гардероб вратовръзката и елека от костюма в три части. Това намигване няма да ни остави незабелязани.

Джинсите – модерната класика. Едва ли има човек без нито един чифт джинси в гардероба. Класическият тъмносин деним на Леви Щраус или „изтъркани” светли, с украса и най- разнообразни дизайнерски ефекти, както си ги харесваме – те са навсякъде. Могат и шик да са, с коприна и дантела, ексцентрични бижута, високи токове, а за свободното време са незаменими. Важното е да стоят наистина добре и да са удобни.

Жилетката в любим цвят отскоро също влезе в категорията класически. Тя успешно се съчетава както с рокля, така и с панталон, последна я сваляме през пролетта и първо нея търсим през хладните есенни вечери. А актуалността на плетивото е непреходна. Дали ще е фабрично, фино изработена или тип „плетката на баба” – на по-едри бримки, жилетката навлиза все по-смело.

Колкото до връхните дрехи, може би тренчкотът е универсалната връхна дреха, която жените предпочитат от десетилетия – неповторимият му ретро шик не се влияе от модата. Предпочитаме го черен или кремав, той „облича” както елегантен костюм или вечерна рокля, така и удобните джинси за разходка в парка.

Винаги е хубаво да знаем, че имаме в гардероба си нещо подходящо, за да не прекарваме часове в чуденки, какво да облечем. Няколко качествени дрехи, подходящите аксесоари и тяхното съчетаване ни позволяват да не робуваме на модата, а да я използваме само като изразно средство на своя уникален стил.

 

Елена Дюлгерова

Усмивката, която изпращаш, се връща обратно при теб.

Share
Published by
Елена Дюлгерова

Recent Posts

Без военен парад тази година за Деня на храбростта

Празникът ще бъде отбелязан с водосвет на бойните знамена...

38 минути ago

Гергьовден е – един от най-големите църковни празници

Тази година той съвпада с втория ден на Великден...

46 минути ago

Ливърпул отказа Тотнъм за Топ 4 с бой на „Анфийлд“

"Мърсисайдци" спечелиха с 4:2...

10 часа ago

Бързи и лесни прически, готови за под 5 минути

Какво да си направите, когато бързате...

11 часа ago
image0 (9K)