Стара Загора

Кратка история на емблематично за Стара Загора място – АЛАНА

Житният алан в Стара Загора е място, оформило се преди повече от 100 години в покрайнините на града, където търговците от близките села са предлагали своята стока в пазарния ден. Било е и тържище на жито, от което идва и добавката към името му.

Думата „алан“ е турска и най-общо означава мегдан, площад.

Сега познатият на всички старозагорци АЛАН е в супер центъра на областния град, разположен на северозападния ъгъл на пресечката на булевардите “Цар Симеон Велики“ и “Патриарх Евтимий“. На север паркът граничи с улица “Княз Борис“.

В края на ХІХ век и началото на ХХ-и, мястото е било удобно разположено на пътищата, влизащи в Стара Загора от юг, от изток и от север.

Изключително цветно описание на идващите с каруци „гочета“ прави Любка Бояджиева в книгата си „Стара Загора – Обич завинаги“. Увалийците говореха на особен диалект, използвайки много турцизми, някои от които побългарени звучаха изключително забавно, разказва старозагорката.

Как „гочетата“ идваха на пазар в Стара Загора в началото на миналия век

На Алана тогава са прииждали и млади хора от селата, които са търсели работа в домакинствата на по-заможните граждани, както и такива с желание да станат чираци при някой майстор, при когото да научат занаят. Тук са се събирали и са общували всякакви хора, обсъждали са злободневни теми, осъществявали са социален контакт.

По-късно около това просторно място се изграждат няколко емблематични за Стара Загора сгради като болница (днешното Първо РПУ), Търговската гимназия, малко по-встрани – Пожарната, засаждат се дървета, като големите чинари с огромните надвиснали клони, които виждаме днес, са докарани специално от района на Одрин и още тогава не са били малки фиданки, а дървета на по 25 години. Така на площ около 15 дка се обособява градинка. Годината е 1959.

Днес паркът е любимо място за хора от всякакви възрасти. Официалното му име е „Александър Стамболийски“, но не само старозагорци го наричат Алана, така е упоменато мястото и в повечето карти в интернет мрежата. В центъра му е издигната скулптурна група Св. Георги Победоносец в памет на 2722-мата старозагорци, загинали в Балканската война, Първата и Втората световни войни. Вдълбани в мрамора са думи от марша на 12-и пехотен Балкански полк:

За теб, Родино, с жар се бихме!
За теб, за брата изтерзан
със слава твоя лик покрихме!

Автор на мемориала е скулпторът Любомир Добрев.

Паметникът е открит на 5 ноември 2002 г. от президента Георги Първанов, тогавашния кмет на Стара Загора Евгений Желев, митрополит Галактион.

Красимира Янкова

Recent Posts

Возим се на влак по нови цени от утре

Скокът на някои от билетите е 20%...

12 минути ago

Почина депутатът от ПП-ДБ Петя Ставрева

Тя бе председател на ПП "Обединени земеделци"...

13 минути ago

Великденското завръщане: Тежък трафик по магистралите с леки инциденти

Няколко леки катастрофи има на АМ "Тракия"...

55 минути ago

Кой ще победи на 100 м – Мбапе или Юсейн Болт?

Спринтьорът хвърли ръкавицата към футболиста на ПСЖ...

2 часа ago

Кой доносник, кой борец… Петков семейно на плажа Корал

Направи и няколко намека по последния скандал...

2 часа ago

БСП регистрира листите в София, Нинова водач в 25 МИР

Иван Ченчев води листата в София област...

3 часа ago
image0 (9K)