Здраве

Лекар от УМБАЛ „Проф. д-р С. Киркович“: Без газирано и алкохол в старозагорската жега!

„Днес все още няма приети пациенти в спешното отделение на УМБАЛ „Проф. д-р Стоян Киркович“ със здравословни проблеми следствие на жегата, но не така стоят за вчерашния ден.“ Това съобщи за Радио Стара Загора д-р Милена Василева – шеф на спешното отделение в университетската болница като поясни, че през вчерашния ден са имали трима пациенти с неразположения заради високите температури.

„Не бих казала, че това са голям брой случаи, но се случва. В тези температури, комбинирани с влагата, е най-добре да не се излиза навън в пиковите моменти. Трябва да се приемат много голямо количество течности, вода, айран, може айран със сол. В никакъв случай газирани напитки, кафе и алкохол, защото те дехидратират допълнително. Добре е да се носят по-леки дрехи и шапки“, съветва лекарката.

„По-малките деца понасят по-леко жегите, но все пак и за тях зависи правилото да не се извеждат в обедните часове“, каза още д-р Василева.

„Има пациенти, които са с хронични заболявания и в момента на тях тези високи температури не им се отразяват никак добре. Ако при тези пациенти, а и не само при тях, се появи задух е необходимо веднага да се потърси лекарска помощ. При пациенти се появява главоболие и световъртеж, това може да бъде следствие на ниско кръвно, но понякога правят спазъм. Изпотяване със студена пот, писване на ушите, това може да е признак на предколапсно или колапсно състояние. Сърцебиене, при такива високи температури много често се появява“, обаснява д-р Василева. По думите й при всички тези случаи трябва да се потърси лекарска помощ или през телефон 112 да се обърнат хората към Спешния център.

 

Елена Дюлгерова

Усмивката, която изпращаш, се връща обратно при теб.

Share
Published by
Елена Дюлгерова

Recent Posts

Ще вали днес, ще нахлува студен въздух

Максималните температури ще са 20° - 25°...

2 минути ago

Къде ще са знаковите и лидерските битки на изборите за НС на 9 юни?

Сблъсък на бивши парламентарни шефове ще има на евровота...

42 минути ago

Борусия Дортмунд срази ПСЖ и отива на финал в ШЛ

Нов провал за Мбапе и мултимилионната селекция на ПСЖ...

43 минути ago

Как да не изглеждате отчаяни в любовта?

Никога не показвайте несигурност...

8 часа ago

Сатанински секс: Румънски гуру води жени в Париж на „просвещение“

Разследване разплита измама с момичета от 30 държави...

9 часа ago

Най-много двустайни жилища са пуснати в експлоатация 2023 г.

Северозападният район е с най-малко новопостроени жилища...

9 часа ago
image0 (9K)