Лекар от УМБАЛ „Проф. д-р С. Киркович“: Без газирано и алкохол в старозагорската жега!

„Днес все още няма приети пациенти в спешното отделение на УМБАЛ „Проф. д-р Стоян Киркович“ със здравословни проблеми следствие на жегата, но не така стоят за вчерашния ден.“ Това съобщи за Радио Стара Загора д-р Милена Василева – шеф на спешното отделение в университетската болница като поясни, че през вчерашния ден са имали трима пациенти с неразположения заради високите температури.

„Не бих казала, че това са голям брой случаи, но се случва. В тези температури, комбинирани с влагата, е най-добре да не се излиза навън в пиковите моменти. Трябва да се приемат много голямо количество течности, вода, айран, може айран със сол. В никакъв случай газирани напитки, кафе и алкохол, защото те дехидратират допълнително. Добре е да се носят по-леки дрехи и шапки“, съветва лекарката.

„По-малките деца понасят по-леко жегите, но все пак и за тях зависи правилото да не се извеждат в обедните часове“, каза още д-р Василева.

„Има пациенти, които са с хронични заболявания и в момента на тях тези високи температури не им се отразяват никак добре. Ако при тези пациенти, а и не само при тях, се появи задух е необходимо веднага да се потърси лекарска помощ. При пациенти се появява главоболие и световъртеж, това може да бъде следствие на ниско кръвно, но понякога правят спазъм. Изпотяване със студена пот, писване на ушите, това може да е признак на предколапсно или колапсно състояние. Сърцебиене, при такива високи температури много често се появява“, обаснява д-р Василева. По думите й при всички тези случаи трябва да се потърси лекарска помощ или през телефон 112 да се обърнат хората към Спешния център.

 


image0 (9K)