Световни новини

Лидерите на ЕС решават дали ще им среща с Ердоган във Варна

Предстоящата среща ЕС – Турция във Варна обсъждат евролидерите в Брюксел днес. Очаква се в разговорите си премиерът Бойко Борисов и председателите на Европейския Съвет и Еврокомисията официално да потвърдят за важното събиране в Евксиноград след множество спекулации за отмяна на разговорите.

[ad id=“225664″]

Силно напрежение преди срещата между евролидерите и турския президент във Варна събуди подозренията за отмяна на разговорите, коментира Канал 3. Броени дни преди визитата Реджеп Ердоган отново напомни на Брюксел, че не изпълнява споразумението за мигрантите и че Анкара все още очаква обещаните 3 милиарда евро по сделката в противен случая Турция ще пусне бежанците към Европа.

„На срещата във Варна ще сложим пред тях снимките на всички бежански лагери в Турция. Ще им кажем: Ако ще давате финансова помощ за бежанците, направете го. Ако не, бъдете честни с нас“, заяви Ергодан.

[ad id=“263680″]

Споразумението предвижда на Турция да бъдат отпуснати два пъти по 3 млрд. евро. Европейската комисия миналата седмица даде зелена светлина за втория финансов транш, но турският президент алармира за бавното изпълнение на договорката и липсата на напредък в преговорите за присъединяване на Турция към ЕС.

В условията на непрекъснати конфронтации между Брюксел и Анкара, това е поредният опит на премиера Борисов да посредничи в стопяването на ледовете. Именно той е движещата сила и за предстоящата среща в Евксиноград в понеделник.

[ad id=“236993″]

Борисов обясни, че целта му е споразумението между ЕС и Турция за мигрантите да остане в сила с мотива, че ако договорката пропадна България ще е първата врата на бежанците към Европа.

В рамките на деня се очаква българският и министър-председател и евролидерите да изчистят детайлите около срещата, чиято подготовка тече с пълна сила.

[ad id=“236999″]

По-рано говорителят на турския президент приветства разговорите и заяви, че Турция отдава голямо значение на визитата във Варна.

Елена Дюлгерова

Усмивката, която изпращаш, се връща обратно при теб.

Share
Published by
Елена Дюлгерова

Recent Posts

МВР хвана 25 водачи, употребили алкохол

Съставени са 3253 фиша и 801 акта...

19 секунди ago

Нов живот за легендарната болница в Радунци, комплексът ще е готов през 2026 г.

Инвеститор ще я възстановява, ще има болнична част и санаториум...

2 минути ago

Вярващи напълниха храмовете: Да бъдем смирени, да почетем името на Господ

В 19:00 ч. в "Света Неделя" започва и Опелото Христово...

7 минути ago

Символите и основните черти на всяка зодия

Разберете повече за вашия зодиакален знак...

15 минути ago

20,30 евро е средната цена за нощувка на къмпинг в България

Най-добрият у нас е край Велико Търново...

един час ago
image0 (9K)