МВР е установило нарушения, свързани с настаняването на украински бежанци в България

Министерството на вътрешните работи е установило нарушения в изпълнението на програмите за настаняване на украински бежанци в България. Това каза по време на парламентарен контрол вътрешният министър Иван Демерджиев.

След началото на непридизвиканата инвазия на Русия в Украйна милиони украинци бяха принудени да напуснат домовете си. Това бяха основно жени с деца. Стотици хиляди пристигнаха в България, където бяха настанявани в хотели, къщи за гости, почивни станции и лагери. За това беше предоставяно финансиране от държавния бюджет и средства, предоставени от Европейския съюз.

В петък Демерджиев каза, че проверките на ведомството са установили дублирани регистрации, настанявания над максималния капацитет на хотелите, настанени хора, които не са влизали в България, както и настанени деца „които не са се родили“.

„Понякога се касае за хотели, няколко, собственост на един и същи човек, който няма как да не знае, че тези бежанци се намират на 3 различни места, едновременно, които са под негов контрол“, каза още Демерджиев.

Той допълни, че е обсъдил ситуацията с посланика на Украйна в България. Целта е била да се разграничат хората, които са в нужда и „туристите“. Данните от проверките на МВР са били предоставени на прокуратурата.

За казуса вътрешният министър съобщи за първи път преди дни. Това дойде в момент на сътресения в правосъдната система и политическия живот в България и в момент, в който западно ориентираните коалиции ГЕРБ-СДС и „Продължаваме промяната-Демократична България“ се опитват да формират правилтество.

Тезата, че в България украинските граждани, бягащи от войната, са „туристи“ и идват „на курорт“ се използва от проруски групи в интернет и представители на проруски политически партии и организации. Около организацията на настаняването на бежанците в страната имаше проблеми от началото на войната. Те бяха обвинявани дори от представители на правителството на Кирил Петков, че не се местят по указания от властта начин от частните хотели в държавни бази. Голяма част от подкрепата за тях беше осигурявана от доброволци и неправителствени организации.

Десетки хиляди от бежанците не останаха в България, тъй като тук не бяха създадени условия за тяхната адаптация. В същото време страни като Полша и Чехия успяха да приобщят стотици хиляди украинци към обществото и бизнеса.

www.svobodnaevropa.bg, · Copyright (c) 2018. RFE/RL, Inc. Препубликувано със съгласието на Radio Free Europe/Radio Liberty, 1201 Connecticut Ave NW, Ste 400, Washington DC 20036

Arhiv

Recent Posts

МАТЕМАТИЧЕСКИ ЗВЕЗДИ НА СТАРА ЗАГОРА ЗА 2024 Г.

МАТЕМАТИЧЕСКИТЕ ЗВЕЗДИ НА СТАРА ЗАГОРА ЗА 2024 Г., съобщиха за ЗАРАТА На 11 май от…

16 минути ago

Day off – Family time – виртуални приключения и игри на открито

Събитието е тази събота от 10 до 18 часа...

16 минути ago

Старите асансьори – опасни, няма резервни части и техници за тях

Съоръженията трябва да бъдат сменени, каза Николай Маринков...

17 минути ago

Състезание по диктовка организира Народната библиотека

Поводът е Денят на Светите братя Кирил и Методий...

19 минути ago

Повишението на пенсиите от 1 юли ще е с 10%, а не с 11%?

Причината ще е отчетената официално по-ниска инфлация...

28 минути ago
image0 (9K)