МВР е установило нарушения, свързани с настаняването на украински бежанци в България

МВР е установило нарушения, свързани с настаняването на украински бежанци в България

Министерството на вътрешните работи е установило нарушения в изпълнението на програмите за настаняване на украински бежанци в България. Това каза по време на парламентарен контрол вътрешният министър Иван Демерджиев.

След началото на непридизвиканата инвазия на Русия в Украйна милиони украинци бяха принудени да напуснат домовете си. Това бяха основно жени с деца. Стотици хиляди пристигнаха в България, където бяха настанявани в хотели, къщи за гости, почивни станции и лагери. За това беше предоставяно финансиране от държавния бюджет и средства, предоставени от Европейския съюз.

В петък Демерджиев каза, че проверките на ведомството са установили дублирани регистрации, настанявания над максималния капацитет на хотелите, настанени хора, които не са влизали в България, както и настанени деца „които не са се родили“.

„Понякога се касае за хотели, няколко, собственост на един и същи човек, който няма как да не знае, че тези бежанци се намират на 3 различни места, едновременно, които са под негов контрол“, каза още Демерджиев.

Той допълни, че е обсъдил ситуацията с посланика на Украйна в България. Целта е била да се разграничат хората, които са в нужда и „туристите“. Данните от проверките на МВР са били предоставени на прокуратурата.

За казуса вътрешният министър съобщи за първи път преди дни. Това дойде в момент на сътресения в правосъдната система и политическия живот в България и в момент, в който западно ориентираните коалиции ГЕРБ-СДС и „Продължаваме промяната-Демократична България“ се опитват да формират правилтество.

Тезата, че в България украинските граждани, бягащи от войната, са „туристи“ и идват „на курорт“ се използва от проруски групи в интернет и представители на проруски политически партии и организации. Около организацията на настаняването на бежанците в страната имаше проблеми от началото на войната. Те бяха обвинявани дори от представители на правителството на Кирил Петков, че не се местят по указания от властта начин от частните хотели в държавни бази. Голяма част от подкрепата за тях беше осигурявана от доброволци и неправителствени организации.

Десетки хиляди от бежанците не останаха в България, тъй като тук не бяха създадени условия за тяхната адаптация. В същото време страни като Полша и Чехия успяха да приобщят стотици хиляди украинци към обществото и бизнеса.

www.svobodnaevropa.bg, · Copyright (c) 2018. RFE/RL, Inc. Препубликувано със съгласието на Radio Free Europe/Radio Liberty, 1201 Connecticut Ave NW, Ste 400, Washington DC 20036


image0 (9K)