Образование

Министър Вълчев: По три разходни стандарта ще се финансират училища и детски години

„През следващата година ще има три разходни стандарта, с които ще се формират средствата за финансиране на училищата и детските градини.
По този начин се усъвършенства сегашният модел на финансиране на образователните институции и той ще стане по-балансиран и по-справедлив, заяви пред журналисти министърът на образованието Красимир Вълчев“, цитиран от dir.bg.

След голямата учителска стачка през 2007 г. училищата се финансират чрез делегирани бюджети, които зависят от броя на учениците в тях. За тези десет години училищата с малко ученици изпитваха затруднения заради ниските си бюджети и имаха недостиг на средства за заплати и режийни разходи.

Първият стандарт за финансиране ще е за дете или ученик,
вторият – за група или за училищна паралелка,
третият стандарт ще е за образователна институция – детска градина или училище, обясни министър Вълчев.

По думите му те няма да зависят от големината на училището, но ще остане механизмът за формулата, според която ще се отчитат местни и специфични фактори, и това ще доведе до повече средства за по-малките училища, които са в отдалечени райони.

Това е израз на политиката ни да компенсираме младите преподаватели да заемат учителска длъжност в тези училища, тъй като младите учители предпочитат да работят и живеят в големия град и те трябва „да бъдат овъзмездени“, когато преподават в отдалечени населени места, коментира образователният министър.

Той съобщи, че ще има и отделни средства за училища, в които има „концентрация“ на деца и ученици от уязвими групи, с които се работи по-трудно.
За тези деца е необходима повече педагогическа и самостоятелна работа, както и повече педагогически персонал в екипите за обхващане и задържането им в училище, каза министър Вълчев.

[ad id=“225664″]

Той допълни, че за децата и учениците от уязвимите групи трябва да има повече допълнителни обучения за изучаване на българския език в предучилищната възраст и в началния етап, както и повече обучения за преодоляване на образователните им дефицити.

Предвижда се средствата за разходните стандарти, по които детските градини и училищата получават финансиране, да се увеличат с 360 милиона лева за 2018 г., каза министър Вълчев.

Той обясни, че 240 милиона лева от тях ще са за целогодишното увеличение на учителските заплати, като за увеличението им с 15 процента от 1 септември т.г. до края на годината бяха отпуснати 80 милиона лева. 90 милиона лева са предвидени заради промяната на формулата на финансиране на училищата и заради двата критерия – за отдалечени и малки общини, и за училищата и детските градини с повече деца и ученици от уязвими групи.

„С 32 милиона лева ще бъдат увеличени средствата за обезпечаване на новата минимална работна заплата в страната, която засяга непедагогическия персонал, и за увеличената осигурителна вноска, за да не са те „за сметка на училищните бюджети“, обясни министърът.

Arhiv

Recent Posts

Щъркелови гнезда са обезопасени в Кърджали и Хасково

Те са общо 102, казаха от РИОСВ...

36 минути ago

Как ще се вдигат пенсиите до 2027 година?

Ръстът намалява, таванът остава 3400 лв....

42 минути ago

Великденски футболен турнир събра над 150 деца от 15 отбора в Стара Загора

  В Стара Загора се проведе Великденски футболен турнир за деца набор 2015 и 2016…

56 минути ago

ЦИК разяснява: Как ще различаваме бюлетините за НС и ЕП?

Росица Матева: Ще се използват около 9800 машини...

един час ago

В София поставят украса за великденските празници

Декоративни яйца са украсени с естествени цветя...

един час ago

Пожарната с близо 1900 проверки на храмове, хотели и хижи

Целта е осигуряване на безопасността за Великден...

един час ago
image0 (9K)