Министър Кацаров в „Здравей, България“: Здравната система е добре организирана и няма място за паника

„Ситуацията е много сериозна, но няма място за паника. Здравната система е добре организирана. Осигурени са лекарства, кислород, има достатъчно легла, за да посрещнем потребностите на пациентите.“ Това заяви министърът на здравеопазването д-р Стойчо Кацаров в ефира на „Здравей, България“ по Нова ТВ.

Той обясни, че високата смъртност у нас се дължи на няколко фактора – лошото състояние на здравната ни система, лошото ѝ управление по време на кризата и нивото на ваксинация сред населението. „Създадоха се много тежки негативни нагласи срещу ваксините и е много трудно да бъдат променени. През цялото време сме се придържали към разбирането, че ваксинацията е доброволен акт“, посочи здравният министър.

От думите на д-р Стойчо Кацаров стана ясно, че и преди COVID-19 България е била на първо място в света по обща смъртност. Той допълни, че смъртността от COVID-19 следва броя на заразени лица с около 2-3 седмици. „Този вирус ще отмине, но ние ще сме изправени пред предизвикателство, с което не можем да се разминем – лошото състояние на нашата здравна система“, каза още министърът.

По отношение въвеждането на нови мерки д-р Кацаров коментира, че това не са решения, които се взимат еднолично от него. Преди да бъдат предложени нови мерки, те се обсъждат с широк кръг от експерти и след това се представят и съгласуват с всички заинтересовани страни. „Балансът е много деликатен. От едната страна са препълнените болници и високият брой смъртни случаи, а от другата затворените бизнеси. Ако хората продължават да не желаят да се ваксинират, цената, която ще платим, са по-твърдите мерки“, беше категоричен министър Кацаров.

Източник: https://www.mh.government.bg/


image0 (9K)