България

Мира Радева: Бойко Борисов твърдо е решил да не отстъпва

Да започнем от заявката на ДПС президентът и правителството да подадат оставки веднага и да се състави експертен кабинет. Тълкувам го така – те усещат, че тук има много междуличностно съперничество и се опитват да играят между Румен Радев и Бойко Борисов. Както винаги са играли – ролята на балансьора, казва социоложката Мира Радева пред 24chasa.bg.

Аз симпатизирам на всички протести по принцип, макар че не е добре, че сега има един ляв уклон. Протестите и тези, които ги водят, искат да смачкат самочувствието на ГЕРБ. Открай време президентът Радев и премиерът Борисов си играят по нервите и сега е поредният рунд кой – кого. Този път според мен Борисов твърдо е решил да не отстъпва. „Сбили“ са се мъжкарски.

Но точно с амбицията да притискат Борисов докрай, те го втвърдяват. Ако искаш да спечелиш битката – това е известно от военната тактика – трябва да дадеш на противника си възможност да се оттегли, запазвайки достойнството си. А натискът срещу него е – ако падне, да го смачкат.

Борисов колко пъти досега си подаваше оставката, но никога не е бил удрян толкова рязко. Това е погрешна тактика.

Не знам дали си дават сметка, че втвърдяват и избирателите на ГЕРБ. Защото има хора, които казват: Добре, лош е Борисов, но преди него по-добре ли беше, какво беше при Орешарски, какво беше при тройната коалиция? Хората много ясно разбират, и че има замесени лични амбиции.

Обществото е объркано. Много хора подкрепят протестите по много и различни причини. Но си и казват – какво ще стане след това, има ли гаранции за по-добро развитие? И големият въпрос: е какво ще се промени, ако изборите са 4 месеца по-рано?

Изглежда след дълъг период на стабилност, който разбира се имаше и много негативи, ще настъпи отново период на междуцарствие. На политическата сцена се опитват да излязат нови играчи, и всеки да реализира личните си амбиции. Разбира се, голяма част от критиките към ГЕРБ и Борисов са основателни, пък и за толкова време на власт Борисов натрупа много врагове на политическата сцена.

Изследванията на колегите показват, че големият губещ – независимо дали изборите са предсрочни или редовни – са Патриотите.

Слави Трифонов изтегля част от избирателите им, по-млад националистически вот.

ГЕРБ, изглежда, запазва избирателите си сред средното поколение.

Традиционните избиратели на БСП ще гласуват за нея, тоест те ще са в рамките на досегашните си резултати.

Цветан Цветанов ще се опита да откъсне парчета от гербаджийската номенклатура. Мая Манолова има шанс да хване едно ляво-център настроение, но още не може да бъде сигурна в 4-те процента. Всъщност Слави Трифонов взема електорат на Мая Манолова, както и от Да България.

В конфигурацията, която се очертава за след изборите, независимо дали са предсрочни или редовни, много трудно ще се състави кабинет. Ако в парламента влязат ГЕРБ, БСП, Има такъв народ, ДПС, ДБ, Мая Манолова под въпрос, кой с кого ще направи коалиция? БСП, ДПС и Слави Трифонов? Възможно е впрочем да се състави кабинет „Всички срещу Борисов“, докато издържат. Румен Радев, изглежда залага на такъв кабинет.

Публикувано със съгласието на Faktor.bg

Ваня Русева

Recent Posts

Патрулка се блъсна във Велико Търново

Не са ясни причините...

4 минути ago

Приключи делото за попечителство на Бритни Спиъс

Двамата са постигнали споразумение...

6 минути ago

Светлана Каменова е европейска шампионка по бокс

  Страхотна Светлана Каменова стъпи на върха на Европа, научи ЗАРАТА от БФ Бокс.  …

25 минути ago

„Боташ“ е готова да преразгледа енергийното споразумение

Двамата министри се обединиха за съвместно сътрудничство...

52 минути ago

Хамас показа двама заложници

Пуснаха видеозапис...

един час ago

Габриела Наплатанова застава начело на СЕМ

Мандатът е за 6 месеца...

един час ago
image0 (9K)