България

Напрежението в лагера в Харманли ескалира, има ранени полицаи

Напрежението в бежанския лагер в Харманли отново ескалира. По информация на bTV в центъра се чуват викове и скандирания, както и чупене на прозорци. Мигрантите са били разпръснати с водни оръдия и звукови гранати. Използвани са помощни средства, халостни и гумени патрони. Задържани са над 40 човека. Има между 4 и 6 пострадали полицаи. Майки и деца не са участвали в безредиците. Има унищожено държавно имущество.

Чужденците са запалили огън и са направили импровизирана барикада. Полицейските части са срещу нея. Исканията на чужденците са лагерът отново да бъде от отворен тип и да могат спокойно да се разхождат в Харманли.

Според МВР става дума за епизодични прояви на недоволство и ескалация на напрежението няма. На място са разположени достатъчно полицейски сили, които при необходимост да се намесят и да въдворят ред, допълват от полицията.

В началото на седмицата беше обявено, че лагерът се поставя под карантина заради опасенията на местните хора, че мигрантите носят кожни болести, сред които – краста и лайшманиоза. Има и заболели от малария.

Властите официално подчертаха, че няма медицински причини да затварят лагера, но го правят в отговор на протестите на жителите на Харманли.

Мая Матева

Recent Posts

Славия и Арда се занулиха на Овча Купел

"Белите" вече са без шансове за седмото място...

47 минути ago

Возим се на влак по нови цени от утре

Скокът на някои от билетите е 20%...

един час ago

Почина депутатът от ПП-ДБ Петя Ставрева

Тя бе председател на ПП "Обединени земеделци"...

един час ago

Великденското завръщане: Тежък трафик по магистралите с леки инциденти

Няколко леки катастрофи има на АМ "Тракия"...

2 часа ago

Кой ще победи на 100 м – Мбапе или Юсейн Болт?

Спринтьорът хвърли ръкавицата към футболиста на ПСЖ...

3 часа ago

Кой доносник, кой борец… Петков семейно на плажа Корал

Направи и няколко намека по последния скандал...

3 часа ago
image0 (9K)