Напрежението в лагера в Харманли ескалира, има ранени полицаи

Напрежението в бежанския лагер в Харманли отново ескалира. По информация на bTV в центъра се чуват викове и скандирания, както и чупене на прозорци. Мигрантите са били разпръснати с водни оръдия и звукови гранати. Използвани са помощни средства, халостни и гумени патрони. Задържани са над 40 човека. Има между 4 и 6 пострадали полицаи. Майки и деца не са участвали в безредиците. Има унищожено държавно имущество.

Чужденците са запалили огън и са направили импровизирана барикада. Полицейските части са срещу нея. Исканията на чужденците са лагерът отново да бъде от отворен тип и да могат спокойно да се разхождат в Харманли.

Според МВР става дума за епизодични прояви на недоволство и ескалация на напрежението няма. На място са разположени достатъчно полицейски сили, които при необходимост да се намесят и да въдворят ред, допълват от полицията.

В началото на седмицата беше обявено, че лагерът се поставя под карантина заради опасенията на местните хора, че мигрантите носят кожни болести, сред които – краста и лайшманиоза. Има и заболели от малария.

Властите официално подчертаха, че няма медицински причини да затварят лагера, но го правят в отговор на протестите на жителите на Харманли.


image0 (9K)