ИЗБРАНИ

Националният осигурителен институт с важно решение за пенсиите

На свое заседание днес Надзорният съвет на Националния осигурителен институт (НОИ) е взел решение от 1 юли 2021 година пенсиите, отпуснати до 31 декември 2020-а, да бъдат осъвременени с 5%, съобщиха от института.

На същото заседание е решено – от 1 юли социалната пенсия за старост също да се увеличи с 5 процента,  което означава, че тя ще стане 148,71 лв.

Служебният вицепремиер и социален министър Гълъб Донев коментира:

Бюджетът е разчетен така, че това увеличение може да не бъде 4,8%, а 5 процента – от 1 юли за всички отпуснати до 31 декември 2020-а година. Нараства със същия процент и социалната пенсия за старост, както и свързаните с нея пенсии за нетрудови доходи„, обясни Донев, цитиран от БНР и ЗАРАТА.

Той съобщи още, че правителството търси възможности и преговаря с ЕК – мярката 60/40 да продължи да действа още два месеца – юни и юли.

Трябва да се намери допълнителен ресурс, така че да имаме един по-плавен преход. Говоря за всички сектори! Още малко глътка въздух, за да могат да се приспособят към новите икономически реалности на пазара„, добави Донев.

 

 

 

Пламен Пенчев

Share
Published by
Пламен Пенчев
Tags: пенсии

Recent Posts