Здраве

Нова телевизия: Фалшива новина се оказа предупреждението за лекарства, които могат да влошат състоянието на заразените с коронавирус

Информацията на френското издание „Фигаро“ и агенция „Франс прес“, че определени лекарства, сред които ибупрофен и кортизон, могат да влошат състоянието на заразените с коронавирус, се оказа недостоверна. Това съобщава Нова телевизия.

Първоначално в социалните мрежи се появи публикация, в която министърът на здравеопазването на Франция Оливие Веран предупреждава за действието на определен тип лекарствата върху заразените с новия коронавирус (КОВИД-19). Оказа се, че профилът на министъра е бил атакуван от хакери и информацията, която е разпространена, не е вярна.

Темата коментира и председателят на Националния оперативен щаб генерал-майор проф. д-р Венцислав Мутафчийски на брифинг по-рано във Военномедицинска академия (ВМА):

„Китай е най-опитната страна относно борбата с коронавируса. В китайските препоръки се споменават противовъзпалителни, нестероидни средства, в които влизат и двата медикамента. Това вече е достоверна информация за 80 000 случая. Докато французите работят с неофициална информация. Общото между тримата починали било, че взимали ибупрофен. Извинявайте, това са глупости, пълни глупости“, посочи професорът, цитиран от Нова телевизия.

 

 

Пламен Пенчев

Share
Published by
Пламен Пенчев

Recent Posts