Categories: България

Около 30% от българските пенсионери са под линията на бедност

Приходната част в бюджета се движи изключително добре, но актуализация все още липсва.

„Доста е сложна обстановката. Министерският съвет има страшно много права и възможности да преструктурира разходи, да замени едни разходи с други, така че да приоритизира в рамките на годината определени приоритети и свързаното с тях финансиране. Дори и сега, ако погледнете как върви изпълнението – ако бъдат одобрени тези допълнителни разходи, които бяха поискани в момента, сумата на похарчените пари ще бъде по-ниска поне с 1 млрд. и нещо, спрямо заложените за тази година консолидирани разходи. Трябва да се изисква по-голяма дискусия, защото това, което се предлага в момента, не е въпрос само на необходимост. Предлаганите промени въздействат върху бюджетите в следващите години“, каза финансистът Любомир Дацов в студиото на „Денят ON AIR“.

Според него се изисква по-широка дискусия.

„Предложената актуализация на пенсиите, която е основната актуализация, оказва въздействие върху пенсиите и разходите за всичките следващи години. Простото изчисление показва, че тази актуализация води на годишна база за следващата година води до допълнителни разходи приблизително в рамките на 1,7 млрд. лв.“, допълни Дацов в ефира на Bulgaria ON AIR.

И подчерта, че никъде в Европа няма пенсионери, които да не са под чертата на бедност, дори и в най-богатата държава.

„Франция е с най-ниското ниво в Европа. Но и там около 8% са пенсионерите, които са под прага на бедност. Средното ниво е 14%, за България е около 30 и няколко процента“, посочи експертът.

„Едно просто изчисление показва, че тези, които са се осигурявали на 300-400 лв., ако това нещо бъде извършено по начина, по който се предлага, и бъдат оставени трансферите, които те получават под формата на социални помощи, добавки и т.н., ще излезе, че са се осигурявали на доход от 1 500 лв. За следващата година приходите в бюджета ще бъдат около 3-4 млрд., защото ще има по-висока инфлация, ще има икономически растеж. Разумната политика изисква да има някаква консолидация, което означава, че в бюджета ще останат около 2-2,5 млрд. лв.“, добави Любомир Дацов и е категоричен, че пенсионерите трябва да бъдат подкрепяни.

https://www.dnes.bg/………….

Arhiv

Recent Posts

Светлана Каменова е европейска шампионка по бокс

  Страхотна Светлана Каменова стъпи на върха на Европа, научи ЗАРАТА от БФ Бокс.  …

14 минути ago

„Боташ“ е готова да преразгледа енергийното споразумение

Двамата министри се обединиха за съвместно сътрудничство...

41 минути ago

Хамас показа двама заложници

Пуснаха видеозапис...

49 минути ago

Габриела Наплатанова застава начело на СЕМ

Мандатът е за 6 месеца...

50 минути ago

България и Турция продължаватдебата по споразумението за „Боташ“

Около това се обединиха двама министри...

53 минути ago

Костов намекна за оставка, ще решават с ръководството

Ако има нужда от треньорска смяна, ще е направим, заяви той...

2 часа ago
image0 (9K)