Световни новини

Отрова ли? Не, „обмяна на веществата“. ЕС поиска международно разследване за Навални

Алексей Навални през 2019 г.

ВИДЕО: „Състоянието му е тежко.“ Какво се случи с опозиционера Алексей Навални

Заключението на главния лекар на спешната болница в сибирския град Омск, където в кома се намира Алексей Навални, е че руският опозиционен политик страда от нарушена обмяна на веществата. По думите на д-р Арександър Мураховски именно проблеми с метаболизма, а не отравяне, са причинили състоянието на опозиционера на Кремъл.

„Към днешния ден имаме работни диагнози. Основната сред тях, която е най-вероятната, е нарушение на въглехидратния баланс, тоест нарушение на обмяната на веществата“, каза Мураховски. Той допусна, че това може да се е случило поради рязко понижение на захарта в кръвта.

В четвъртък сутринта 44-годишният опозиционер постъпи в реанимацията в болницата за спешна помощ в Омск в кома, след като е изпаднал в тежко състояние в самолет на път от сибирския град Томск за Москва.

Заради рязкото влошаване на състоянието на Навални по време на полета, самолетът е кацнал извънредно в Омск. Там той е транспортиран с линейка до болницата, съобщи неговата говорителка Кира Ярмиш в Туитър.

„Предполагаме, че Алексей е бил отровен с нещо, което е било сложено в чая му. Това е единственото, което той е пил сутринта“, добави говорителката, която е пътувала заедно с Навални.

Ямиш се позова на лекари, според които евентуалният токсин се е усвоил по-бързо от организма чрез горещата течност.

Александър Мураковски, директор на болницата в Омск, където е приет Навални, говори пред журналисти

I „Обмяната на веществата“

В петък сутринта лекари от болницата в Омск, в чиято реанимация лежи Навални, се събраха на консилиум заедно с дошлите през нощта московски реаниматори и специалисти от Националния медико-хирургически център „Пирогов“ и от Центъра по неврохирургия „Академик Бурденко“, съобщиха от щаба на политика.

Никаква информация за състоянието му през нощта не е била дадена на неговите близки. Според някои медии Навални е получил оток на мозъка вследствие действието на токсично вещество.

Лекарите от омската болница са против транспортирането на Навални, защото състоянието му е изключително тежко. Сътрудниците му обаче подозират, че лекарското мнение е продиктувано от други съображения – да не бъде установена истинската причина за внезапното заболяване на политика и видът на евентуално използваната отрова. Подозренията се засилват от голямото присъствие на полиция, следствени работници и служители на спецслужбите в болницата и недопускането на близките при Навални.

В изявление пред медиите зам.-главният лекар на омската болница Анатолий Калиниченко съобщи, че към момента не са открити следи от отрова в кръвта и урината на Алексей Навални. Изследванията продължават както в Омск, така и в Москва, увери той.

Точно обратното каза пред медии директорът на създадения от Навални Фонд за борба с корупцията Иван Жданов. По думите му полицейска служителка от следствения екип, пожелала анонимност, е отказала на него и на съпругата на Навални да съобщи името на отровното вещество, но е уточнила, че то е смъртно опасно не само за жертвата, но и за околните и „когато са наоколо, те трябва да са в защитни облекла“.

В средата на деня изявление направи главният лекар на омската болница Арександър Мураховски. Той обяви и диагнозата на внезапно заболелия политик – нарушение на обмяната на веществата.

I ЕС настоява за разследване, а ЕК за лечение в Германия

Междувременно самолет за спешна медицинска помощ излетя в ранните часове в петък от Нюрнберг за Русия, за да транспортира руския опозиционер.

По късно руската агенция РИА Новости съобщи, че машината е кацнала на летището в Омск. Тя се позовава на летищните власти.

Според говорителката на политика Кира Ярмиш състоянието му остава тежко и се прави организация за преместването му, тъй като в болницата в Омск няма необходимата апаратура за лечението. В същото време от клиниката настояват опозиционният политик да не бъде транспортиран, тъй като състоянието му е тежко.

Още вчера Кремъл заяви, че би се погрижил и би помогнал Навални да бъде транспортиран в болница в чужбина, ако е необходимо. Днес позицията на говорителя на президента Владимир Путин Дмитрий Песков е по-различна: той обясни, че решението дали да позволят Навални да пътува е на лекарите – руското президентство няма как да го лекува и да се произнася за състоянието му.

В същото време Европейският съюз призова да започне разследване, което да установи дали той е бил отровен. Говорител на Европейската комисия също така призова Русия да осигури възможност Навални да бъде лекуван в Германия.

Източник: www.svobodnaevropa.bg Copyright (c) 2018. RFE/RL, Inc. Препубликувано със съгласието на Radio Free Europe/Radio Liberty, 1201 Connecticut Ave NW, Ste 400, Washington DC 20036.

Ваня Русева

Share
Published by
Ваня Русева

Recent Posts

Отвориха за движение моста за „Нестинарка“ в Царево

Той пострада тежко след пороите през септември...

16 секунди ago

Откриха изгубено 13-годишно момиче в планинска местност

Случаят е от района на Елин Пелин...

2 минути ago

Тази вечер в „Доброта“: Дамла и Мурат се целуват и Нехир ги вижда

Комисар пристига в имението и задържа Мурат като основен заподозрян за инцидента по време на…

33 минути ago

През юни Стара Загора ще бъде отново ДЖАЗ

През юни Стара Загора ще бъде отново ДЖАЗ, съобщиха за ЗАРАТА С името на Антони…

35 минути ago

Тази вечер в „Златно момче“: На Пелин й кроят коварен план

Ферит настоява да се види с Пелин и да поговорят, но тя се опасява да…

36 минути ago

Хороскопът за месец май

Напредък за Близнаците...

42 минути ago
image0 (9K)