Отрова ли? Не, „обмяна на веществата“. ЕС поиска международно разследване за Навални

Алексей Навални през 2019 г.

ВИДЕО: „Състоянието му е тежко.“ Какво се случи с опозиционера Алексей Навални

Заключението на главния лекар на спешната болница в сибирския град Омск, където в кома се намира Алексей Навални, е че руският опозиционен политик страда от нарушена обмяна на веществата. По думите на д-р Арександър Мураховски именно проблеми с метаболизма, а не отравяне, са причинили състоянието на опозиционера на Кремъл.

„Към днешния ден имаме работни диагнози. Основната сред тях, която е най-вероятната, е нарушение на въглехидратния баланс, тоест нарушение на обмяната на веществата“, каза Мураховски. Той допусна, че това може да се е случило поради рязко понижение на захарта в кръвта.

В четвъртък сутринта 44-годишният опозиционер постъпи в реанимацията в болницата за спешна помощ в Омск в кома, след като е изпаднал в тежко състояние в самолет на път от сибирския град Томск за Москва.

Заради рязкото влошаване на състоянието на Навални по време на полета, самолетът е кацнал извънредно в Омск. Там той е транспортиран с линейка до болницата, съобщи неговата говорителка Кира Ярмиш в Туитър.

„Предполагаме, че Алексей е бил отровен с нещо, което е било сложено в чая му. Това е единственото, което той е пил сутринта“, добави говорителката, която е пътувала заедно с Навални.

Ямиш се позова на лекари, според които евентуалният токсин се е усвоил по-бързо от организма чрез горещата течност.

Александър Мураковски, директор на болницата в Омск, където е приет Навални, говори пред журналисти

I „Обмяната на веществата“

В петък сутринта лекари от болницата в Омск, в чиято реанимация лежи Навални, се събраха на консилиум заедно с дошлите през нощта московски реаниматори и специалисти от Националния медико-хирургически център „Пирогов“ и от Центъра по неврохирургия „Академик Бурденко“, съобщиха от щаба на политика.

Никаква информация за състоянието му през нощта не е била дадена на неговите близки. Според някои медии Навални е получил оток на мозъка вследствие действието на токсично вещество.

Лекарите от омската болница са против транспортирането на Навални, защото състоянието му е изключително тежко. Сътрудниците му обаче подозират, че лекарското мнение е продиктувано от други съображения – да не бъде установена истинската причина за внезапното заболяване на политика и видът на евентуално използваната отрова. Подозренията се засилват от голямото присъствие на полиция, следствени работници и служители на спецслужбите в болницата и недопускането на близките при Навални.

В изявление пред медиите зам.-главният лекар на омската болница Анатолий Калиниченко съобщи, че към момента не са открити следи от отрова в кръвта и урината на Алексей Навални. Изследванията продължават както в Омск, така и в Москва, увери той.

Точно обратното каза пред медии директорът на създадения от Навални Фонд за борба с корупцията Иван Жданов. По думите му полицейска служителка от следствения екип, пожелала анонимност, е отказала на него и на съпругата на Навални да съобщи името на отровното вещество, но е уточнила, че то е смъртно опасно не само за жертвата, но и за околните и „когато са наоколо, те трябва да са в защитни облекла“.

В средата на деня изявление направи главният лекар на омската болница Арександър Мураховски. Той обяви и диагнозата на внезапно заболелия политик – нарушение на обмяната на веществата.

I ЕС настоява за разследване, а ЕК за лечение в Германия

Междувременно самолет за спешна медицинска помощ излетя в ранните часове в петък от Нюрнберг за Русия, за да транспортира руския опозиционер.

По късно руската агенция РИА Новости съобщи, че машината е кацнала на летището в Омск. Тя се позовава на летищните власти.

Според говорителката на политика Кира Ярмиш състоянието му остава тежко и се прави организация за преместването му, тъй като в болницата в Омск няма необходимата апаратура за лечението. В същото време от клиниката настояват опозиционният политик да не бъде транспортиран, тъй като състоянието му е тежко.

Още вчера Кремъл заяви, че би се погрижил и би помогнал Навални да бъде транспортиран в болница в чужбина, ако е необходимо. Днес позицията на говорителя на президента Владимир Путин Дмитрий Песков е по-различна: той обясни, че решението дали да позволят Навални да пътува е на лекарите – руското президентство няма как да го лекува и да се произнася за състоянието му.

В същото време Европейският съюз призова да започне разследване, което да установи дали той е бил отровен. Говорител на Европейската комисия също така призова Русия да осигури възможност Навални да бъде лекуван в Германия.

Източник: www.svobodnaevropa.bg Copyright (c) 2018. RFE/RL, Inc. Препубликувано със съгласието на Radio Free Europe/Radio Liberty, 1201 Connecticut Ave NW, Ste 400, Washington DC 20036.


image0 (9K)