Световни новини

От Белия дом към Турция: САЩ помнят и няма да забравят!

Говорителят на Белия Дом Сара Сандърс предупреди, че САЩ „няма да забравят“ как турското правителство се е отнесло с американския пастор Андрю Брънсън, който е под домашен арест в страната.

Тя посочи още, че финансовите трудности на Анкара са благодарение на собствената ѝ политика, а не заради действията на Вашингтон, предава европейската редакция на електронното издание Politico, цитирано от „Фокус“.

[ad id=“225664″]
„Смятаме, че Турция и конкретно президента Ердгоан се отнесе към пастор Брънсън, за който знаем, че е много добър човек и отличен християнин, който не е направил нищо лошо, много несправедливо“, заяви Сандърс по време на брифинг. „И това е нещо, което администрацията няма да забрави“.

Изданието припомня, че пасторът беше арестуван през октомври 2016 година от турските власти по обвинение, че е сътрудничил на терористични организации и в шпионаж. В сряда турският съд отхвърли обжалването на Брънсън.

Сандърс посочи, че увеличените мита върху стоманата и алуминия от Турция не зависят от освобождаването на пастора, но наложените наскоро санкции срещу турски официални лица „са специално заради пастор Брънсън и други лица, за които смятаме, че са задържани несправедливо“.

Тя отбеляза също, че Белият дом наблюдава турския финансов сектор, тъй като валутата му се е понижила в последните дни, въпреки че Катар в сряда обеща да се намеси с инвестиция от 15 милиарда долара.

[ad id=“263680″]

Говорителят на Белия дом отхвърли идеята, че политиките на САЩ по отношение на съюзника му от НАТО, с които отношенията между страните се влошиха допълнително, са предизвикали финансовите трудности на Анкара. „Икономическите проблеми на Турция са част от дългосрочна тенденция от собствените ѝ политики, а не резултат от действия, предприети от САЩ“, подчерта Сандърс.

Красимира Янкова

Recent Posts

МВнР: Българите в Грузия да избягват големи събирания

При нужда да се обръщат към българското представителство в Тбилиси...

23 минути ago

В с. Балканци замесват козунаците по рецепти от майки и баби

Традиционно е козуначеното руло с богата плънка...

един час ago

Богослов: Разпети петък е време за покаяние, разкаяние и смирение

Християнските ценности са необходими за самото ни битие, каза Благовест Върбаков...

един час ago

Премиерът Главчев ще инициира среща със здравния министър във вторник

Той посети днес СБАЛ по детски болести „Проф. Иван Митев”...

2 часа ago

Един от най-натоварените столични булеварди остава с две ленти

Изненадващите промени в центъра на София покачиха напрежението...

3 часа ago
image0 (9K)