Бизнес

Цецка Цачева е знаела за проблемите в Търговския регистър, но не си е мръднала пръста да ги реши

Директорът на Агенцията по вписванията Зорница Даскалова и министърът на правосъдието Цецка Цачева да понесат отговорност за кризата с Търговския регистър и да напуснат постовете си незабавно.

Това каза заместник-председателят на парламентарната група на „БСП за България“ Крум Зарков.

[ad id=“225664″]

Резултат на некомпетентност е кризата с Търговския регистър и реакцията на отговорните институции„, заяви от своя страна заместник-председателят на БСП Деница Златева.

Днес става ясно, че четири диска от Агенцията по вписванията са „изгорели“ и се полагат усилия за възстановяване на информацията„, каза Златева.

Ако не последват оставките на Цачева и Даскалова – това ще е основна точка, която ще разискваме в първите дни на парламента„, каза още Крум Зарков.

Безпрецеднтната криза с един от най-важните електронни регистри в страната не може да остане просто така. Щетите за фирмите и неправителствените организации, т.е. за онези юридически лица, които са пряко засегнати от срива на базите данни, тепърва ще се изясняват. Последиците за бизнес климата, за доверието в институциите, способността на българската държава да изгради ефективно електронно управление, са ясни. Те са трагични. Затова трябва да се носи отговорност„, коментира Зарков.

[ad id=“225664″]

Според него пряката отговорност е на директора на Агенцията по вписванията Зорница Даскалова, която е допуснала това да се случи, а политическата отговорност е на министър Цецка Цачева, защото тя е била запозната с неакватността на управлението в агенцията и не е взела никакви мерки.

Казвам съвсем убедено, че министър Цачева е знаела за проблемите, не само защото агенцията ѝ е подресорна. Разполагаме с доклад, адресиран до нея, който е съставен от Инспектората към нейното министерство. Докладът е постъпил при нея в началото на тази година. Той е от извършена проверка в Агенцията по вписванията. В него се съдържат тежки констатации за начина на управление на г-жа Даскалова и завършва с много ясна препоръка към министъра: „да се потърси дисциплинарна отговорност на Зорница Даскалова, изпълнителен директор на Агенцията по вписванията, на основание на чл. 187, ал. 1, точка 10 от Кодекса на труда„, обясни Зарков.

редактор

Recent Posts

Църквата в навечерието на Възкресение: Светлината и животът тържествуват властно

Врачанският митрполит Григорий отправи синодално пасхално послание...

4 минути ago

Семейство откри в козунака си… батерия

От БАБХ реагираха светкавично...

43 минути ago

Затворник избяга в София, въоръжен и опасен е

Днес е имало две неуспешни гонки в Люлин...

2 часа ago

6 добри насоки как да преговаряте за заплата

По време на интервю за работа...

3 часа ago
image0 (9K)