Стара Загора

ПГ по компютърни науки и математически анализ в Стара Загора е нова стъпка в образованието

Разговаряме със заместник-кмет „Образование, здравеопазване и социални дейности“ в Община Стара Загора, Иванка Сотирова за  новото училище за таланти в сферата на математиката и информатиката, което отваря врати на 15-ти септември – „Професионална гимназия по компютърни науки и математически анализ“

Това е една от най-хубавите идеи, които Стара Загора осъществява. Идея, насочена към бъдещето – бъдещето на образованието, кадрите на бъдещето, съответно бизнесът, развитието на нов тип икономика, обезпечена от добри специалисти. Отдавна имаше нужда от такава стъпка.

– Госпожо Сотирова, със сигурност училището ще отвори врати наесен, нали?

– Да. Стара Загора закъсня в сравнение с другите големи градове в страната. В София откритото към Техническия университет училище, се превърна много бързо в едно от най-добрите, предпочитани и авторитетни в страната. Варна откри подобна гимназия, Бургас – преди 3 години, Пловдив… Ще направим всичко възможно да наваксаме, още повече, че ние имаме сграда – сградата на бившето I-во основно училище и разбира се, е чудесно, че тя пак ще е част от образователната структура.

– Доста спекулации и въображение имаше наистина в общественото пространство около евентуалната съдба на сградата и мястото на училището…

– Така е. Вероятно е нормално, защото трябваше време да обмислим идеята, да я превърнем в проект, преди да можем да съобщим на гражданите, че нещо наистина добро ще се случи и децата им ще имат възможността, ако желаят, да учат в специалности, които със сигурност и навсякъде по света ще им гарантират високо платена и удовлетворяваща, интересна работа. Да не забравяме, че Стара Загора е в центъра на регион, в който трансформацията на икономиката е неизбежна и е задължително да мислим за индустрията на бъдещето, което означава и за образованието на бъдещето, за конкурентноспособността, която днес е единствената гаранция за жизненост и развитие. Тракийски университет също подготвя разкриването на нови специалности, които могат да бъдат захранвани от завършилите новото училище и не само от тях, естествено.

Видяхме при кризата с COVID-19 колко важно е развитието на дигиталното образование. България по принцип изостава във всички сфери с дигитализацията в сравнение с развитите страни, но за да навакса, трябва да започне с образованието. Предвид ситуацията, никой не знае през есента дали училището ще отвори врати реално, но ще е готово изцяло да подготвя учениците си на изключително високо ниво, ако се наложи дигитално. Тези възможности са тествани вече от работата на Академията А за компютърни и природо-математически науки, която успя он лайн да подготвя както състезатели за международните математически олимпиади, така и желаещите ученици от града и страната за външното оценяване след 7-ми клас.

– Какви ще са специалностите в новата професионална гимназия?

– Започваме с три специалности: програмист, системен програмист и приложен програмист, със засилено изучаване на английски език и при спазване на целия общообразователен курс.

Качественото образование може да бъде осъществено само от качествени, мотивирани и способни да мотивират преподаватели. Как ще бъде сформиран екипът?

– Идеята е с учениците да работят утвърдени специалисти. В основата на екипа, естествено е „отборът“ на Академията. Помагат утвърдени преподаватели като Любомир Любенов, Павлин Пеев, Теодоси Теодосиев и др., преподаватели от БАН, СУ, стипендианти на фондация „Миню Балкански“ – специалисти на световно ниво… Един от основните критерии за подбора на екипа е именно с децата да работят утвърдени специалисти, хора, способни да мотивират младите хора да търсят знание и да работят, способни да ги изведат на национално и световно ниво като знания.

– Подобен тип училище ще се отрази благотворно на цялата образователна инфраструктура в Стара Загора. Ще мотивира и останалите училища да търсят нови и по-ефективни форми на работа с учениците, защото истината е, че от години в ежегодната класация на ТОП 100 на добрите средни училища в България, Стара Загора присъства само с 1 или 2 и то в края на списъка. Част ли е това от идеята за новата гимназия?

– Разбира се. Като във всяка сфера на живота, когато има конкуренция и добър пример, те изтеглят цялата система. Прибавете и това, че Стара Загора от десетилетия има насоченост към хуманитарните специалности, а съвременният свят и съвременният бизнес се нуждаят от друг тип кадри. Други са специалистите, които променят света и то всеки ден – със совалката на Мъсс, с роботите в болниците и производствата, с осигуряването на световната комуникационна система и развитието на друг тип професии… Не можем да се изолираме от тези процеси. Не бива. С времето и в новото училище ще вървим към разширяване на професиите.

– Проектът бе „Професионалната гимназия по компютърни науки и математически анализ“ да бъде национална гимназия. Ще се случи ли?

– Придобиването на статут „Национална гимназия“ е процедура. Трябва да започнем, трябва да се отвърдим и да започнем стъпките по придобиването на този статут. В Стара Загора само едно училище го притежава досега и това е Професионалната гимназия по ветеринарна медицина. Ако въпросът обоче е дали в новото училище ще могат да учат ученици от цялата страна – да, ще могат. Изграждаме базата, а в проекта са включени и общежития. Вече има интерес и запитвания от различни точки на страната. Училището е общинско към момента, т.е. средствата са осигурени от държавата, делегирани от държавния бюджет, а Общината е само техен ретранслатор – получава ги и ги превежда веднага.

Министерския съвет осигури средства за Министерство на образованието, а министър Красимир Вълчев ни увери, че средства за ремонта ще има. Изпълнителите обещават до началото на учебната година той да е приключил. Силно разчитаме да работят в срок. Предстои конкурс за директор на училището.

„Колелото е завъртяно“. Искам да пожелая успех на седмокласниците във външното оценяване и да кажа на онези от тях, които биха искали да се развиват в посока знания по математика, физика, компютърни науки, че ще имат тази възможност на едно ново ниво в „Професионалната гимназия по компютърни науки и математически анализ“. Разбира се ще изучават на ниво всички общообразователни предмети, а сме намислили и нещо повече – да им дадем шанс по интересен, необикновен, зареждащ, но и развиващ начин, да бъде организирано свободното им време – активен спорт, различни занимания, тренинги, развитие на състезателен дух, комуникация, работа в екип.

Ще бъде интересно! А под екип на училището, всички разбираме отбор от ученици и преподаватели, способни да бъдат част от света утре и да създават света утре.

Живка Кехайова

Нямам девиз, имам собствена философия.

Recent Posts

Променят движението в столицата заради 6 май

Тази година военен парад няма да има...

3 минути ago

Добромир Иванов от СК Недьо Ранчев спечели бронзов медал на първенството по джудо

  Състезателят Добромир Иванов от СК Недьо Ранчев Стара Загора се представи силно при участието…

6 минути ago

Щъркелови гнезда са обезопасени в Кърджали и Хасково

Те са общо 102, казаха от РИОСВ...

44 минути ago

Как ще се вдигат пенсиите до 2027 година?

Ръстът намалява, таванът остава 3400 лв....

50 минути ago

Великденски футболен турнир събра над 150 деца от 15 отбора в Стара Загора

  В Стара Загора се проведе Великденски футболен турнир за деца набор 2015 и 2016…

един час ago

ЦИК разяснява: Как ще различаваме бюлетините за НС и ЕП?

Росица Матева: Ще се използват около 9800 машини...

един час ago
image0 (9K)