България

Пеевски пробутва Кирил Ананиев за служебен финансов министър

Делян Пеевски се активизира и чрез медиите си започна да пробутва в общественото пространство удобни за него кандидатури за служебни министри. Всеки ден вестниците и сайтовете му ни заливат с имената на уж „сигурните“ министри в служебния кабинет.

Първото име, което се лансира, беше на Кирил Ананиев за служебен финансов министър. Определеният от Пеевските медии като „най-добрия бюджетар на републиката“Кирил Ананиев е вечната Амбър на Министерство на финансите, рекордьор по взети бонуси и … много близък роднина на Владислав Горанов.

Бил е зам.-министър по разходната част на бюджета в пет правителства – на Иван Костов, на Симеон Сакскобуррготски, на Сергей Станишев, в служебното на Георги Близнашки и в настоящото на ГЕРБ.  Говори се, че Ананиев е успял да оцелее толкова дълго във властта благодарение на едно свое качество – избягва конфликтите. Негови подчинени твърдят, че всъщност безконфликтността му е най-обикновена страхливост и нагаждачество.

Любимият му подход е вместо директно да се конфронтира, като реже изцяло определени харчове, поискани от различните ведомства, да им отпуска някаква приемлива сума. На принципа за всекиго по нещо. С държавни пари това е лесно.

Архитект е на последните годишни държавни бюджети, което всъщност е най-лошата атестация за него – направени са без никаква идея за политики и идеи за постигане на развитие в различни сектори. Просто са наслагани числа на базата на предишни години – работа на треторазряден счетоводител.

Първият, който посмя да смени Кирил Ананиев от вечния пост на заместник, е финансовият министър от първото правителство на ГЕРБ Симеон Дянков. Няколко години по-късно през 2012 г. наяве излязоха финансовите бонуси, които Ананиев е получавал за своята работа. Бойко Борисов обяви, че през мандата си бившият по това време зам.-министър е получил над заплатата си 540 хил. лева.

След като беше освободен от Симеон Дянков, Ананиев стана секретар по финансовата политика на Георги Първанов до избора на нов президент, а след това беше съветник на премиера Пламен Орешарски. Но накрая неизбежното се случи – племенникът му Владислав Горанов отново го взе в екипа на финансовото министерство.

Това не е случайно, Кирил Ананиев има огромна заслуга за развитието на кариерата на племенника си Владислав Горанов.

Той го взима в Министерство на финансите през 1998г., още преди неговият Влади да е завършил окончателно образованието си в Свищов. Назначава го като специалист в отдел „Извънбюджетни сметки и фондове” към Министерство на финансите. В края на 1999 година Влади напуска Министерство на финансите и с помощта на Емилия Масларова и Кирил Ананиев само за две години го издигат от експерт до директор на дирекция „Финансова политика” към Министерство на земеделието, горите и аграрната реформа. В средата на 2001 година Влади Горанов отново с помощта на Ананиев се връща в Министерство на финансите, като е назначен на длъжност Главен експерт в дирекция „Финансиране на държавни органи, програми и осигурителни фондове”. В края на 2001 година е назначен за началник отдел „Социални разходи” към същото министерство. Тази длъжност Владислав Горанов заема до 2009 година , когато напуска и се включва активно в предизборната кампания на ПП „ГЕРБ”.

редактор

Recent Posts

Контрера: Археологическите разкопки около „Св. Неделя“ са зарити

Какво се случва с археологическия обект?...

9 минути ago

Главчев няма да взима заплата като външен министър, само като премиер

Като служебен министър-председател той получава 11 000 лева...

10 минути ago

Часовникът на най-богатия пътник на “ Титаник“ е продаден за 900 000 паунда

Първоначално очакваната цена е била 150 хиляди паунда...

43 минути ago

Koe e фитнес предизвикателствотото, което подлуди света?

Какво представлява и дали е подходящо за следване...

50 минути ago

Париж реже месото за спортистите на Олимпиадата, залага на веган храната

През двете седмици на Игрите, ферма ще достави 13 тона картофи...

един час ago
image0 (9K)