Бизнес

Поскъпване на всички стоки, произвеждани в Китай, прогнозират експерти

Поскъпване на всички стоки, произвеждани в Китай, прогнозира в интервю за БНР Стефан Наги от базирания в Токио Международен Християнски университет. Експертът по китайска икономика е категоричен, че скоро търговският конфликт няма да бъде прекратен, а това ще нанесе удар по потребителите в целия свят.

[ad id=“225664″]

„В момента Китай е центърът на световната производствена мрежа. Много продукти се внасят в държавата, там се влагат в определени крайни продукти и те се изнасят обратно в чужбина. Всяка нова наложена тарифа, оскъпява тези продукти. Това означава, че потребителите или ще спрат да купуват тези продукти, или поне ще купуват по-малки количества от тези продукти. Тук идва и следващата последица – китайската икономика ще започне да се забавя“, каза той.

[ad id=“263680″]

„Китай обаче от поне 20 – 25 години формира огромна част от световната икономика и това означава, че ако започне да забавя растежа си, това ще се отрази на много държави, които са силно зависими от нея – например – Южна Корея и Австралия. Те ще бъдат първите, които ще пострадат, защото Китай няма да ползва толкова много от техните ресурси. Следващият ефект ще бъде върху Япония, която е много голям търговски партньор на Китай. Няма да закъснее и ефектът върху западните държави. Така че търговската война между Съединените щати и Китай е предизвикателство за целия свят и със сигурност ще има ефект в глобален мащаб“, добави експертът.

[ad id=“238430″]

Наги е категоричен, че търговският конфликт между Съединените щати и Китай ще има много по-сериозни последици за всички потребители от напрежението между Брюксел и Вашингтон по същия въпрос.

Елена Дюлгерова

Усмивката, която изпращаш, се връща обратно при теб.

Recent Posts

Светлана Каменова е европейски шампион по бокс

Чуканова спечели сребро...

5 минути ago

Теменужка Петкова: Не сме готови да освободим цената на тока за бита

Нямаме данни колко са енергийно бедните...

55 минути ago

България и Турция продължават дебата по споразумението за „Боташ“

Около това се обединиха двама министри...

56 минути ago

Патрулка се блъсна във Велико Търново

Не са ясни причините...

един час ago

Приключи делото за попечителство на Бритни Спиъс

Двамата са постигнали споразумение...

един час ago
image0 (9K)