Политика

Президентът Путин обвини Украйна, че не желае мир с Русия

Руският президент Владимир Путин обвини Украйна, че не желае мирно решаване на конфликта си с Русия, съобщиха ДПА и ТАСС. На пресконференция в края на срещата на върха на Г-20 в Буенос Айрес той повтори твърдението си, че неотдавнашният инцидент в Керченския пролив е бил „провокация“ от страна на Украйна, отразяваща поведението на Киев.

„Анализът на последните събития, свързани с този инцидент или провокация в Черно море и това, което виждаме в Донбас, показва, че действащото ръководство на Украйна не е заинтересувано от уреждането на ситуацията въобще, още повече с мирни средства“, посочи руският президент. По думите на Путин управляващата партия в Украйна е „партия на войната и докато е на власт, всички трагедии от подобен род и войната ще продължават“.

Руският президент заяви също, че не се отказва от среща с украинския си колега Петро Порошенко, но отбеляза, че с него е „сложно да се говори“.

Германският канцлер Ангела Меркел и френският президент Емануел Макрон предложиха да посредничат в диалога между Киев и Москва за кризата в Азовско море.

Двамата лидери имаха отделни разговори с руския президент Владимир Путин в рамките на срещата Г-20 в Аржентина.

Меркел и Путин са се съгласили, че Украйна, Русия, Франция и Германия трябва да проведат допълнителни разговори на ниво съветници за събитията в Керченския проток.

Русия се противопоставя на международните призиви за освобождаване на трите украински военноморски кораба, чиито гранични патрули са стреляли и конфискувани в пролива близо до руската граница.

В петък Украйна подаде жалба срещу Русия в Европейския съд за правата на човека, припомнят наблюдатели.

Макрон и Путин са засегнали и кризата в Сирия. Темата е била обсъдена и на среща между руския президент и турския лидер Реджеп Ердоган. Имало е предложение Путин да свика още една среща на върха, като тази в Истанбул, за да се обсъди още веднъж положението в Идлиб.

На 27 октомври лидерите на Русия, Германия, Турция и Франция обсъдиха начините за активизиране на сирийското регулиране в Истанбул. По време на тричасовата среща на върха, проведена в този формат за първи път, страните потвърдиха подкрепата си за дипломатическо решение на проблема.

Путин говори с репортери в кулоарите на срещата на върха на Г-20 в Буенос Айрес. Русия се противопоставя на международните призиви за освобождаване на трите украински кораба, категоричен бе руският лидер.

Владимир Путин заяви, че няма да въведе ограничения за влизането на украинци в Русия, след като Киев вече наложи забрана за влизане на руски мъже на възраст от 16 до 60 години.

Елена Дюлгерова

Усмивката, която изпращаш, се връща обратно при теб.

Recent Posts

Търсят се опитни ИТ кадри, все по-трудно е за начинаещите да намерят работа

ИТ специалистите имат добри условия и спокойствие в малкия град...

16 минути ago

Пуснаха от ареста бизнесмена Бонзов, с чието оръжие дете рани друго

Раненото момиче е оперирано и е в добро състояние...

един час ago

Николаево ще се побратими с гръцката община Марония-Сапес

Партньорски отношения между общините Николаево и Марония-Сапес (Гърция) обсъдиха кметовете Константин Костов и Апостолос Йоанну…

един час ago

„Историите на героите трябва да бъдат разказвани“. Невена Калудова, която изигра Анна Политковская

Тя е буквално откърмена в театъра. И това я определя. Интересно тогава как родителите ѝ…

2 часа ago

След 34 години Стара Загора посрещна отново гости от побратимения Юянг, Китай

„Добре дошли отново в Стара Загора, град на 8000 години!“, приветства днес 6-членната китайска делегация…

2 часа ago

4 естествени антибиотика във вашата кухня

Какво да използвате при настинка и грип...

2 часа ago
image0 (9K)