Президентът Путин обвини Украйна, че не желае мир с Русия

Руският президент Владимир Путин обвини Украйна, че не желае мирно решаване на конфликта си с Русия, съобщиха ДПА и ТАСС. На пресконференция в края на срещата на върха на Г-20 в Буенос Айрес той повтори твърдението си, че неотдавнашният инцидент в Керченския пролив е бил „провокация“ от страна на Украйна, отразяваща поведението на Киев.

„Анализът на последните събития, свързани с този инцидент или провокация в Черно море и това, което виждаме в Донбас, показва, че действащото ръководство на Украйна не е заинтересувано от уреждането на ситуацията въобще, още повече с мирни средства“, посочи руският президент. По думите на Путин управляващата партия в Украйна е „партия на войната и докато е на власт, всички трагедии от подобен род и войната ще продължават“.

Руският президент заяви също, че не се отказва от среща с украинския си колега Петро Порошенко, но отбеляза, че с него е „сложно да се говори“.

Германският канцлер Ангела Меркел и френският президент Емануел Макрон предложиха да посредничат в диалога между Киев и Москва за кризата в Азовско море.

Двамата лидери имаха отделни разговори с руския президент Владимир Путин в рамките на срещата Г-20 в Аржентина.

Меркел и Путин са се съгласили, че Украйна, Русия, Франция и Германия трябва да проведат допълнителни разговори на ниво съветници за събитията в Керченския проток.

Русия се противопоставя на международните призиви за освобождаване на трите украински военноморски кораба, чиито гранични патрули са стреляли и конфискувани в пролива близо до руската граница.

В петък Украйна подаде жалба срещу Русия в Европейския съд за правата на човека, припомнят наблюдатели.

Макрон и Путин са засегнали и кризата в Сирия. Темата е била обсъдена и на среща между руския президент и турския лидер Реджеп Ердоган. Имало е предложение Путин да свика още една среща на върха, като тази в Истанбул, за да се обсъди още веднъж положението в Идлиб.

На 27 октомври лидерите на Русия, Германия, Турция и Франция обсъдиха начините за активизиране на сирийското регулиране в Истанбул. По време на тричасовата среща на върха, проведена в този формат за първи път, страните потвърдиха подкрепата си за дипломатическо решение на проблема.

Путин говори с репортери в кулоарите на срещата на върха на Г-20 в Буенос Айрес. Русия се противопоставя на международните призиви за освобождаване на трите украински кораба, категоричен бе руският лидер.

Владимир Путин заяви, че няма да въведе ограничения за влизането на украинци в Русия, след като Киев вече наложи забрана за влизане на руски мъже на възраст от 16 до 60 години.


image0 (9K)