Анализи

През погледа на главния редактор: Ако местната власт работи, може би липсата на държавна власт няма да навреди толкова много

Живка Кехайова

Ако местната власт работи, може би липсата на държавна власт няма да навреди толкова много, си мислех днес на брифинг на кмета на Стара Загора Живко Тодоров, зам.-кметовете, главният архитект и секретарят на общината.

Повече от час и половина продължи разговорът за проекти – реализиращи се в момента и бъдещи. Без нито една непремерена дума, въпреки не малкото въпроси, замислени като провокативни. Коректно поведение и максимално изчерпателен отговор веднага, дори по неприятни казуси. 

За всеки един от проектите ЗАРАТА ще информира подробно – колко, докога, как. Повечето старозагорци знаят какво се прави в момента.

Новото, което стартира са пълен ремонт на сградата на Стария театър, изпълнението на работния проект на новата многофункционална зала с 5000 места, в която освен спортни мероприятия на европейско и световно ниво, ще могат да бъдат правени концерти, изложения и др., а ще има и бизнес част. Досега Стара Загора беше единственият голям град без зала за големи мероприятия и това ще бъде поправено. Администрацията работи също по проекти за съвременна инсталация за разпад на боклука и за оползотворяване на строителните отпадъци, които вероятно ще бъдат направени чак през следващия мандат. Но още от сега се прави подготовката, амбицията е да се осигури и финансирането, та независимо кой ще е на власт и кой ще е кмет, да влезе с летящ старт в работата за по-добрия живот на старозагорци.

Дали всичко е идеално и дали няма грешки и проблеми? Със сигурност ги има и ще ги има винаги, докато хората работят, имат разнородни интереси и различни приоритети, но важното е, че се върви напред и промените, следствие от работата са добри за всички.

Защо го разказвам в коментар? Ами защото това е примерът, Стара Загора може да бъде примерът как трябва да се управлява с приемственост по важни приоритети. Не е зле на национално ниво да надникнат.

Не е зле и в НС да вземат пример как различни партии могат да работят заедно, когато читавите и с акъла си хора поставят добрите идеи над тяснопартийните си интересчета. Да, в ОС на Стара Загора се чува, че също има екстремни екземпляри, на които много им се ще да превърнат месттния парламент в клоаката, която е в момента националния и да издигнат нищоправенето в мисия – хем по-лесно, хем няма някой да изпъкне повече от тях. За радост, въпросните явно са малцинство. Изглежда, когато става въпрос за ежедневния им живот, за бита им и за общината им, старозагорци проявяват разум в избора си.

Остава в повечето български общини поне местната власт да продължи да работи читаво и да не се поддава на общото оглупяване, и може пък да се размине с минимални вреди. И още нещо – да започне българинът да избира депутати за НС така, както избира общински съветници – с акъл и мисъл за живота си.

Живка Кехайова

Нямам девиз, имам собствена философия.

Recent Posts

Кметът на Чирпан: Стартираме амбициозна програма за обновяване на дворовете на детските заведения

Със символична първа копка започна обновяването на откритите площадки за игра в Детска градина „Слънце“…

16 минути ago

Мъж на 41 години е осъден за 33-ти път

Последната присъда е за две кражби на уиски за по 89,99 лв....

18 минути ago

В МВР и ОДМВР-Стара Загора е открита денонощна телефонна линия за сигнали, свързани с изборния процес

В МВР и ОДМВР-Стара Загора е открита денонощна телефонна линия за сигнали, свързани с изборния…

38 минути ago

Тази вечер в „Златно момче“: Ферит моли Сейран за прошка и я умолява да не си тръгва

Ферит признава на Сейран, че дядо му знае всичко, и е готов Суна да каже…

60 минути ago

Тази вечер в „Доброта“: Дамла е наръгана и е загубила много кръв

Неслихан се качва по стълбите и заварва наръганата Дамла. Мурат пита жена си какво е…

един час ago

Изборите 2 в 1 – изтъркани послания и липса на програми

Политиците трудно ще привлекат внимание към себе си...

един час ago
image0 (9K)